Соломон Паси: Няма промяна в политиката спрямо Македония, има промяна в поведението

Няма промяна в политиката спрямо Македония, но има промяна в поведението, каза министърът на външните работи Соломон Паси, след днешната среща между президента и премиера по повод ситуацията в съседката ни. На нея присъстваха министрите на външните, вътрешните работи, на отбраната и шефове на разузнавателните служби. Шефовете на трите разузнавателни служби - ген. Атанасов, ген. Гяуров и ген. Кацаров са докладвали за актуалната ситуация и за ретроспективната информация, с която разполагат българските специални служби. На разговора по неофициална информация е присъствал и ексминистърът на външните работи Марин Райков, който беше важна фигура за оформяне на политиката спрямо Македония в предишния кабинет.

Действията на нашата дипломация трябва да се координират с ЕС и НАТО и да бъдат по-спокойни, без излишен драматизъм, каза външният министър. България не може да бъде посредник в конфликт, за който не е поканена като такъв. Всяко натрапване на посредничество е контрапродуктивно, каза още Соломон Паси. Президентът, който иницира срещата, избра темата Македония, за да продължи опитите за осигуряване на приемственост в българската външна политика. Той уточни, че има извънредна ситуация, която налага днешния разговор. "След сформирането на новия кабинет, всъщност ние не сме посвещавали нито един от нашите разговори на тази тема", каза Петър Стоянов. Всички вие, начело с министър-председателят, представлявате министерствата, които имат най-много допирни точки с развитието на ситуацията в региона и ще носите най-голяма отговорност по отношение на едно бъдещо поведение на България, каза президентът. На свой ред Симеон Сакскобурготски определи срещата не като извънредна, а по-скоро като работна и информативна. Шефовете на разузнаването си тръгнаха без коментар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK