Надзорът в приватизацията роди конфликт в НДСВ

Младите икономисти в царското движение са силно разочаровани от квотата на НДСВ в надзорния съвет на Агенцията по приватизация, който беше гласуван от парламента в петък. Това твърдят представители на т.нар. икономически екип НДСВ. В следващите дни те най-вероятно ще обсъдят всичко, което се случи в края на миналата седмица и, както е възможно да се окаже, първия по-сериозен кадрови "пробив" в НДСВ.

В петък парламентът одобри новия седемчленен състав на съвета на АП, след като ден по-рано имената на тримата от квотата на НДСВ са били предадени на Димитров минути преди заседанието на комисията. Това са юристите Теодор Стоев и Петко Николов и инженерът Руси Механджиев. На парламентарните избори Стоев и Николов са били в листите на НДСВ, но на неизбираеми места.

"Не мога да повярвам, че стана възможно по този начин да се изберат нашите представители в надзора, и то през главата на икономическия екип. Още преди три седмици вицепремиерът Николай Василев беше предложил от наше име съвсем други имена, но в последния момент ръководството на групата ги отхвърли с аргумент, че те са били консултанти по досегашни сделки. Тези, които избрахме, не са съгласувани с министрите, които имат отношение към приватизацията, а, доколкото знам, са предложени от групата около Борислав Ралчев и за съжаление за някои от тях се чуват не особено добри неща", коментира в събота депутат от НДСВ и член на т.нар. икономически екип, който предпочете името му да не се споменава.


По думите на варненския адвокат Борислав Ралчев новите кандидатури за надзорници са направени от "добрите в НДСВ", без да крие участието си в подбора на кандидатите за НС на АП.

На заседание на царските депутати Теодор Стоев е потвърдил слуховете, че работи в една кантора със съпругата на бившия шеф на агенцията по приватизация Захари Желязков. "Пословично е влиянието, което Христо Бисеров и Йордан Цонев имаха над Желязков. За съжаление в Бургас всички казват за Стоев, че работи с Йордан Цонев - както по сделката с курорта Елените, така и в Бургаската корабостроителница още от времето, когато с помощта на Бисеров и Цонев РМД-то купи предприятието. Въпреки това не можах да си позволя да гласувам против предложените за надзорния съвет, след като ръководството на групата така е преценило", каза водач на листа от НДСВ.

Другият новоизбран член на надзорния съвет на АП Петко Николов също е обслужвал правно "Елените", както се споменава в официалната му биография. Курортът беше приватизиран през 1999 г. по времето на Захари Желязков от РМД "Елените инвест", наричано още "синьото РМД". Според публикации в пресата от този период зад дружеството стои именно Йордан Цонев. Същото се твърди и за приватизираната отново чрез РМД през 2000 г. Бургаска корабостроителница, член на надзорния съвет на която е Теодор Стоев. Според непотвърдена информация в момента корабостроителницата реално се контролира от Васил Божков.

"Нямам никаква връзка с Йордан Цонев и сделката с "Елените". Това са пълни глупости. Цонев съм го виждал по телевизията", каза в неделя самият Теодор Стоев пред "Дневник". Той не посочи от кого точно е получил покана за надзорния съвет на агенцията.

"Теодор Стоев призна, че работи с жената на Захари Желязков, но това само по себе си дискредитира ли го? Следете какво правят тези хора и това ще бъде истинският тест. Ако усетите нещо нередно, тогава можете да го раздухате и ще помогнете на всички. Тези хора са поставени под лупа и ще видим как ще действат", коментира председателят на икономическата комисия Валери Димитров. Той потвърди, че е получил имената малко преди заседанието на комисията в четвъртък.

Междувременно депутати твърдят, че хората около председателя на бюджетната комисия в миналия парламент Йордан Цонев и бившия главен секретар на СДС Христо Бисеров вече се хвалят, че са възстановили "достъпа" си до Агенцията по приватизация. Самият Цонев обаче не беше открит за коментар.

"Най-вероятно проблемът ще се реши, когато се гласуват промените в Закона за приватизация и новата структура на агенцията. Тогава ще предложим надзорния съвет въобще да отпадне като орган", каза член на икономическия екип, който допълни, че след като заявката на царското движение е за нов морал, тя не бива да се опорочава със залагане на конфликти в един от най-важните държавни органи.

Очевидно след излизането на Милен Велчев и Николай Василев от парламента и избирането им за министри (а те вероятно ще имат за свои заместници и други сегашни депутати) структурата в парламентарната група на НДСВ е леко променена, като лобито на т.нар. млади икономисти няма възможност за пряко влияние в оперативните решения на Народното събрание.

Състав на надзорния съвет

НДСВ

Петко Георгиев Николов

Теодор Стоев Стоев

Руси Вичов Механджиев

ДПС

Неджми Ниязи Али

Димитър Христов

ОДС

Димитър Бъчваров

БСП

Никола Петров Койчев

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK