Мехмед Дикме: Останаха само 10 млн. лв. във фонд "Земеделие"

Средствата от Държавен фонд "Земеделие" са изчерпани още преди изборите от 17 юни. Това заяви министърът на земеделието Мехмед Дикме пред "Дневник". "Във фонда има едва 10 млн. лв., които ще стигнат само за кредитиране на есенната сеитба", обясни Дикме. "Ще направим всичко възможно сеитбата да не се провали", увери министърът.

Недостатъчни са и средствата за издръжката на фонд "Тютюн", съобщи още Дикме. Колко пари допълнително ще са нужни, ще стане ясно, след като приключи проверката на фонда от новата власт. Фонд "Тютюн" изплаща премии на тютюнопроизводителите при изкупуване на реколтата. В момента държавата няма задължения към тях, тъй като кампанията по изкупуването на реколта 2000 е приключила още през май.

Тепърва ще се изчислява какви средства по взетите вече кредити има да връщат производителите, увери министър Мехмед Дикме. Според данни на земеделското министерство от началото на годината фонд "Земеделие" е открил десет кредитни линии за 30 млн. лв.


По този начин земеделският министър потвърди изявлението на вицепремиера Костадин Паскалев, който в средата на миналата седмица съобщи, че парите за капитално строителство са похарчени преди изборите, а земеделските фондове са опразнени.

"Фондът не е опразнен", опонира изпълнителният му директор Стоян Христов. "Повечето проекти за краткосрочно кредитиране на стойност 26 млн. лв. бяха одобрени през първите шест месеца на тази година и затова във фонда за този вид кредитиране в момента има 10 млн. лв., обясни той. Христов припомни, че през 1999 г. бюджетът е отпуснал за фонда 50 млн. лв., а за девет месеца били използвани едва 4 млн. лв."

Държавен фонд "Земеделие" кредитира земеделските производители - физически или юридически лица, които са регистрирани в областните дирекции "Земеделие и гори". Средствата във фонда се отпускат от бюджета.

При кандидатстване за пари от фонда производителят трябва да представи инвестиционен проект и различни документи в зависимост от кредитната линия и договор с търговска банка, с която фондът работи.

Тютюнопроизводството ще остане основен поминък на населението в Източните Родопи въпреки свиването на международните пазари за ориенталски тютюн. Това съобщи министърът на земеделието при посещението си в Ардино в края на седмицата. Мехмед Дикме се отчете за досегашната си работа като кмет на общината и подаде оставка пред общинския съвет. До провеждането на частични избори кмет на общината ще бъде заместник-кметът Неджми Ходжов.

На среща с обществеността в Ардино Мехмед Дикме обеща, че ще предложи на правителството премиите на тютюнопроизводителите от фонд "Тютюн" да се дават авансово, а не когато те предадат продукцията си. Това ще е и част от новата стратегия за отрасъла. "Аз самият съм тютюнопроизводител от детските си години и съм наясно с проблемите на този занаят", заяви земеделският министър в Ардино. Държавата предвижда алтернативна заетост на стопаните от района. Те ще бъдат стимулирани да отглеждат билки и други селскостопански култури.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK