Столичното електроразпределение събира наведнъж сметки за два месеца

Дружеството променя начина на плащане за кварталите "Сердика", "Оборище", "Слатина", "Подуяне" и "Надежда"

Столичното електроразпределение ще въведе нов график за отчитане на тока, при който абонатите ще плащат електричеството с по-малко забавяне. От първи септември потребителите ще получават сметките за предходния месец, а не както досега с два месеца закъснение, съобщиха от "Електроразпределение - Столично" ЕАД. При въвеждането на новата система обаче абонатите ще получат наведнъж сметките си за юли и август. Това означава, че сумите ще се двойно по-високи. Новото заплащане ще бъде въведено пробно в електроразпределителен район Север, който включва "Оборище", "Подуяне", "Сердика", "Надежда", "Кремиковци" и "Слатина", където абонатите на енергото са 154 625. В тези райони по- голяма част от жилищата са без централно отопление. Така през зимата абонатите на тези квартали ще бъдат облекчени, тъй като ще плащат по-малки суми.

"Избрахме въвеждането на експеримента сега, защото през лятото потреблението на електроенергия е по-ниско и сметките не са високи", обясниха от пресцентъра на дружеството. През топлите месеци столичани, които имат централно подаване на топла вода, плащат около 10 лв., а абонатите с бойлери - около 40 лв.


Промяната ще позволи по-доброто отчитане на електромерите и ще повиши събираемостта на дружеството, обясниха енергийни експерти. При експерименталния проект ще бъдат събрани наведнъж по-големи суми, което ще даде възможност да бъдат покрити част от задълженията на НЕК, обясниха още експерти. При положителни резултати новият начин за плащане ще бъде въведен и в останалите енергорайони на столицата. В момента плащането месец за месец се прилага от "Топлофикация" при сметките за топлоенергията.

Според отчета за хода на структурната реформа в енергетиката на председателя на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси Иван Шиляшки столичното електроразпределително предприятие е едно от четирите дружества заедно с "Електроразпределение" - Пловдив, Варна и София област, които отчитат загуби за шестмесечието. Печалбата на тези дружества за миналата година е 1.4 млн. лв. при заложена печалба в бизнесплановете от 9 млн. лв. Технологичните загуби от кражба на ток и при преноса са около 17-20%. За сравнение в Европа загубите са около 3-4%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK