Турски вестник хвали министрите Дикме и Моллов

Един от най-тиражните турски вестници "Хюриет" е посветил цяла страница от съботния си брой на участието на българските турци в изпълнителната власт. Публикацията започва с отправка и снимки на министрите Мехмед Дикме и Неждет Моллов от първа страница - място, което "Хюриет" отделя само на събития с изключителна важност.

"Къде бяхме, къде стигнахме" - с тези думи публикацията припомня т. нар. възродителен процес от 1985 г. и прави сравнение с 2001 г., когато българските турци за първи път в историята на страната имат свои министри. По-нататък в статията се цитират думите на "Апостола на българската свобода Васил Левски": "България ще стане чиста и свята република, в която българи, турци, арменци и евреи ще живеят в мир и разбирателство". Това време дойде след рухването на СССР, коментира "Хюриет".

Вестникът е публикувал огромна снимка на Мехмед Дикме и съпругата му в техния дом. "Той години бе като министър на тютюна", припомня "Хюриет" факти от биографията на земеделския министър. В публикуваното интервю Дикме изтъква две свои цели. Първо - да възстанови тютюнопроизводството в Източните Родопи и второ - да направи България житният хамбар на Европа. Министърът заявява, че има намерение да промени закона за тютюна, да комасира земята, да привлече повече средства от програмата САПАРД.

В интервюто си министър Неждет Моллов споделя: "Добре, че не се изселих в Турция!". "Хюриет" посочва факта, че съпругата на Моллов е българка. Изданието завършва публикацията си с припомняне: "Това са първите двама турци на Балканите, допуснати до изпълнителната власт извън Турция".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK