КАТ ще въвежда сурови глоби за нарушения по пътищата

Ръководството на Пътната полиция ще предложи промени в Закона за движение по пътищата, за да се увеличи драстично санкцията за шофиране без предпазен колан. В момента глобата е пет лева и отнемане на една контролна точка. "Наказанията за редица нарушения у нас са много по-ниски от тези в Европа", заяви зам.- директорът на полицията Павлин Димитров. Нови по-строги санкции се предвиждат също за употребата на алкохол, движението с превишена скорост и неправилното изпреварване.

Според разчетите на КАТ поне двеста души годишно е можело да бъдат спасени, ако са пътували с предпазен колан. У нас обаче едва 3% от водачите и пътниците използват това средство за защита.

Според лекари 95% от травмите на лицето при катастрофи в града могат да бъдат избягнати, ако шофьорите и пътниците слагат предпазните ремъци. Използването на коланите намалява наполовина риска от тежки и средно тежки травми при пътните инциденти. КАТ ще предложи на ръководителите на министерствата и на държавните ведомства с голям автопарк да задължат своите служители да ползват колите само със закопчани ремъци.


"Многото загинали по пътищата нанасят и загуби на икономиката", заяви началникът на отдел "Безопасност на движението" в Министерството на транспорта и съобщенията Марио Маринов. Според изчисленията на специалистите на ЕС цената на един човешки живот, загубен при катастрофа, е около 1 млн. евро, добави Маринов.

Кампанията за използване на коланите се организира от КАТ и Министерството на транспорта. По време на акцията пътните полицаи ще раздават листовки и други пропагандни материали. По радиата и телевизиите пък ще се въртят специални клипове, разясняващи предимствата на предпазните колани.

"Акцията за коланите е само началото на мерките за повишаване дисциплината по пътищата, предупреди директорът на "Пътна полиция" полк. Алекси Кесяков. От януари 2000 г., когато влезе в сила точковата система, досега служителите на КАТ са отнели общо 450 000 точки. Това означава, че 10 000-15 000 шофьори са изчерпили вече лимита си от точки и трябва да се явят на изпит.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK