Уволнен е началник от митницата в Пловдив

Началникът на митническо бюро "Свободна зона" в Пловдив Наньо Генчев е отстранен от длъжност в четвъртък със заповед на директора на Агенция "Митници" Емил Димитров.

Генчев е предоставил личния си печат за ползване на митническия инспектор Емил Иванов. Той е с отнет личен печат поради образувано производство срещу него. Иванов също е уволнен.

Междувременно в Агенция "Митници" е получено известие от пловдивския апелативен прокурор Росен Димов за образуване на следствени дела срещу пет длъжностни лица от района на митницата. Петимата са отстранени, като са им отнети личните печати и оръжие. Емил Димитров е назначил комисия, която да проведе разследване по случая.


Уволнението на Наньо Генчев идва след разследването срещу бившия директор на районното управление в Пловдив Милчо Божков и инспекторите Емил Иванов, Радко Гледачев и Майа К. Митничарите са обвинени за злоупотреби със служебното положение. На 6 август 2000 г. въоръжени бандити запалиха на гара Крумово 2 вагона с дрехи и машини и товарен мерцедес. Стойността на унищожената стока беше изчислена на 5 млн. марки. Полицията не може да установи кой е митничарят, пломбирал вагоните. Икономическата полиция разполага с доказателства, че документите по случая са били оформени от уволнения Емил Иванов, който тогава не е имал правомощия да се разпорежда с товара.

Вторият уволнен, Радко Гледачев, е работил като инспектор в отдела за освобождаване на автомобили - внос от чужбина. Срещу комисиона той вписвал в документите фалшиви данни за кубатурата на автомобилите, за да може собствениците им да не плащат акциз или да спестят ДДС.

Нарушенията на инспекторката от отдел "Внос-износ" Майа К. пък са свързани с внос на големи количества плат от Турция. Тя е вписала по-малки цифри, за да може фирмите да си спестят мита и акцизи.

Директорът на митниците Емил Димитров се срещна в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Владислав Славов. Двамата са обсъждали взаимодействието между институциите. Във ВАС преди дни бившият директор на митниците Захари Захариев заведе дело срещу финансовия министър Милен Велчев, който го уволни по закона за държавния служител. Преди срещата със Славов Димитров е разговарял и с министъра на вътрешните работи Георги Петканов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK