Наказания в Софийския затвор заради бунта

Експертна група от правосъдното министерство е предложила за наказания заместник-началника по режимноохранителната дейност на Софийския затвор Пламен Костадинов и зам.-началника по социалната дейност Румен Цачев. Това съобщиха вчера от ведомството на министър Антон Станков. Преди седмица бе уволнен директорът на затвора Кирил Маджаров, но той е в отпуск и формално е още на поста си.

Костадинов и Цачев са допуснали много нарушения в работата си е констатацията на комисия от Главно управление на местата за лишаване от свобода. Групата от специалисти е била сформирана, за да разследва обстоятелствата около протеста в затвора на 18 август. Установени са пропуски в режима на охрана, заради които 24 затворници излязоха на покрива.

Според членовете на комисията Цачев и Костадинов са действали в нарушение на Закона за изпълнение на наказанията и на подзаконовите актове, които организират работата в затворите и следствените арести. Най-чести са пропуските в обучението и квалификацията на служителите в местата за лишаване от свобода. Доказани са и непълноти в задължителния инструктаж на работещите, както и в организирането на културно-масовата дейност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK