70% от оцета в София е фалшив

Над 70% от продавания в София оцет е фалшив или етикетът му представлява измама за потребителя, показва изследване от края на август на 29 вида оцет в лабораториите на Центъра по хигиена в столицата.

Установено е, че само 15 от изследваните видове оцет са произведени чрез ферментация на вино, винени или плодови продукти. Такъв оцет се намира най-често в големите търговски обекти, а на пазара се предлага основно произведен от синтетична оцетна или друга киселина и разтворители. Натурален винен оцет, получен чрез ферментация, произвеждат 6 винпрома в страната показва изследването. Това са "Домейн Бойар" - Ямбол, винарска къща "Пълдин" - Перущица, винпром Русе, "Менада - Братя Сярови" - Стара Загора, винпром Велико Търново АД и винзавод Долна Баня. Натурален ябълков оцет се произвежда само в заводите в Русе и Долна Баня.

Повечето от продаваният на пазара продукт е смес от вода, синтетична киселина и оцветител и не отговаря на изискванията по БДС за екстрактно съдържание.

Друго често срещано нарушение, е че на етикета не е изписан начинът за получаване на оцета. По данни от проучването един от най-продаваните оцети в София е на СТИК ООД - Костинброд. В него обаче няма ферментационен продукт. Използването на такъв вид оцет за приготвяне на туршии не е опасно за здравето, но е много вероятно консервираните продукти да се развалят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK