Фалшив оцет залива пазара

Между 70 и 80 процента от продавания оцет е фалшив, установиха проучване на списание "Менте & оригинали" и столичната ХЕИ.

От изследваните 29 вида оцет, естествен продукт се оказаха само 15 вида, каза Владислав Ташков от центъра по хигиена. На пазара преобладават фалшификатите, изработени от синтетична оцетна или друга киселина.Те не са отровни, но не са годни за консервиране на зеленчуци. Негодният оцет се продава за 45 - 70 ст., а истинският струва около 80 ст.

"Стандартът е направен така, че да защитава производителя, а не потребителя. Това позволява производителите да правят оцет, без продуктът да ферментира естествено, като при това не нарушават показателите в стандарта. Нарушава се единствено наредбата за етикетите, които мамят потребителя. На тях масово се изписва само "Оцет", без да се пояснява, че е смес от оцет и разтвор със синтетична киселина", обясниха от ХЕИ.

Лабораторните изследвания показват, че натурален оцет, получен чрез ферментация, произвеждат само няколко винпрома в страната - "Домейн Бойар", винарска къща "Пъдлин", винпром "Русе", "Менада - Братя Сярови", винпром "Велико Търново" и винзавод "Долна Баня".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK