Казуси: Само събарянето на "Факултета" може да ни спаси от тормоза на наркоманите

Крайна време беше полицията да арестува Киро Японеца, за когото от години се знае, че дирижира сделките с дрога в кв. "Факултета" и околните райони. Живея в блок близо до циганската махала и аз, както и всичките ми съседи, нямаме мира от набезите на търсещите пари за дрога цигани. Според мен поне половината от младите във "Факултета" са наркомани, а през пет къщи има пласьори. Няма ли край на тази напаст. Това попита на редакционния телефон Асен Христов.

Той добави, че живеещите в района българи не смеят да се прибират до домовете си нощем, а жените не смеят да излязат с накити, защото циганите ги атакуват дори в превозните средства на градския транспорт. Христов е на мнение, че проблемът може да се реши само ако къщите на циганите бъдат съборени, а те разпръснати из различни квартали на София.

Че повечето от младите са наркомани, не скриват и по-възрастните роми във "Факултета". Те също се оплакват, че синовете им ги тормозят за пари, продават всичко ценно и крадат, за да си осигурят дрога. Цялата махала продава наркотици, коментират разгневени циганки, който по обясними причини искат да останат анонимни. Те вече са престанали да подават сигнали в местното Пето районно управление, защото "няма файда" и полицаите били в комбина с дилърите. От управлението уточниха, че каквото зависи от редовите служители на реда се прави. Почти всеки ден има поне по един задържан пласьор, след задължителния полицейски арест от 24 часа обаче той се озовавал на свобода. Имало и хора арестувани повече от десет пъти, които продължават да са на свобода и няма изгледи скоро да бъдат осъдени. Допълнителна пречка за полицаите е солидарността между циганите и страхът пред наркобароните, заради които трудно се събират достатъчно улики срещу заподозрените. Те оценяват, като голям успех акцията срещу Японеца, но се съмняват, че той ще се задържи дълго зад решетките.


От благотворителната организация "Каритас" пък коментираха, че вече трета година поддържат работата на подвижен лекарски кабинет, който редовно посещава "Факултета". Според лекарите много от ромите биват "зарибявани" от дилърите, които им дават безплатно първите дози. Вече зависимият от наркотика младеж е готов на всичко, за да намери пари за дрога. От подвижния лекарски кабинет дават витамини на ромите, помагат им със съвети, изследват ги за хепатит В и С и СПИН. "Голяма част от хората вече са се лекували и спират за известно време, но тежките социални проблеми ги връщат обратно към наркотика. Проблем е липсата на програма за ресоциализация на тези хора", коментират лекари от пътуващия кабинет.

От Столичната община пък заявиха, че не може цял един квартал да бъде сравнен със земята, защото в него живеят наркомани. Плановете на кметството предвиждат основен ремонт на инфраструктурата(асфалтиране на улиците, изграждане на канализация и т.н). Според справките на общината голяма част от къщите във "Факултета" са незаконни. Предстои създаването на комисия, която да установи кои постройки могат да бъдат легализирани. Служителите на кметството ще работят в тясна връзка с полицията, защото много от дилърите обитават именно незаконни къщи и нямат адресна регистрация.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK