Трима спорят за председател на младежкото СДС

Трима са най-сериозните кандидати за председател на младежката структура на СДС. Новият младежки син лидер трябва да бъде избран на национална конференция през уикенда. Това са досегашният председател на младежите Велислав Величков, кандидат-депутатът от синята софийска листа Мирослав Боршош и бившият председател на Съвета по сигурността към Министерски съвет - Иво Цанев, научи "Дневник". Според близки до Цанев депутати обаче той все още се двоумял дали да се бори за поста, защото гледал на него като на своеобразно понижение.

Иво Цанев и Мирослав Боршош очакват подкрепа от едни и същи местни структури. Цанев обаче освен на гласовете от Русе, откъдето е депутат, може да разчита на подкрепа и от делегатите на София, Варна и Велико Търново. През последните няколко дни Цанев неколкократно беше забелязван в компанията на Евгений Бакърджиев, при срещата им в сряда в парламента двамата дори се разцелуваха.

Ако Цанев се кандидатира, ще получи и подкрепата на бургаското МСДС. Председателят на местната структура Златомира Карагеоргиева отрече пред "Дневник" слуховете, че възнамерява да се кандидатира, и уточни, че дори някой да я предложи, ще си направи отвод. Според конкурентите тя вече е споделяла намерението си да стане председател на МСДС. Ако се бори за поста, тя няма да вземе даже бургаски гласове, като се има предвид, че в морския град я смятат за "младежкия авангард на ЕКИП", казват от конкуренцията.


Не са за пренебрегване обаче шансовете на досегашния председател Велислав Величков. Проблемът на поддръжниците му е дали да го подкрепят, след като няма да може да изкара докрай двегодишния си мандат. През 2002 г. младият юрист навършва 33, което е възрастовата граница за младежкото СДС. До неотдавна Величков беше наричан "комсомолеца на Костов", но като не стана депутат, премина в лагера на критиците на бившия премиер.

На конференцията в събота и неделя най-вероятно ще бъдат гласувани и промени в устава, с които ще бъде регламентирано, че ръководни постове в МСДС не могат да се заемат повече от два мандата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK