Лучано заобиколи "новия морал"

Очертава се подмяна на бивши министри на Иван Костов, оглавяващи спортни федерации

Идеята за нов морал в политиката удари на камък още в първите месеци на държавното управление в българския спорт.

След като се оказа, че издигнатият за председател на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов - Лучано няма висше образование и по този начин не отговаря на изискванията в закона за държавните служители и единния класификатор, Министерският съвет предприе обходна маневра. За временен председател на агенцията бе назначен бившият главен секретар на Първа частна банка Христо Константинов, преподавател в катедрата по плуване към НСА.


Вече цяла седмица обаче по нищо не личи, че Лучано е освободил поста. Напротив - в понеделник, по информация на агенцията, разпространена чрез БТА, той се е срещал с представители на 25 младежки организации и се готви да организира Младежкия политически форум на страните от Югоизточна Европа в началото на октомври - събитие, на което ще бъдат представени и много от така наречените донори на младежките програми. Не стана ясно в качеството си на какъв Лучано провежда тази кампания, което потвърди първоначалните подозрения, че назначението на Христо Константинов е само временна мярка, докато парламентарното мнозинство пригоди закона към образованието на Васил Иванов. Такъв акт обаче ще влезе в остро противоречие с предизборните обещания на НДСВ и настъпването на "новото време".

Битка с компромати

В тази ситуация новото ръководство на агенцията изглежда е заложило на добре изпитания похват за отклоняване на общественото мнение чрез компромати. Вчера столичен всекидневник публикува данни, представени като извадка от все още извършващата се проверка в ДАМС от Държавен и финансов контрол. Според тях при управлението на бившия председател Симон Спасов се губят около един милион лева - една част като суми, надхвърлили лимита за финансиране на младежки проекти, а друга - като потънали при извършването на ремонти на спортната база, най-вече този на националния стадион "Васил Левски". Спасов, който в момента води дело за неправомерно уволнение, обаче твърди, че всичко е законно. Очаква се да бъде съставена анкетна комисия под ръководството на народния представител от НДСВ Нонка Матова, която ще проверява целесъобразността на отпусканите от предишното ръководства средства по младежките програми.

Бившите министри са на дневен ред

Другият проблем, който е твърде възможно да се появи в следващите месеци, са отношенията между ръководената от правителството агенция и спортните федерации, които се оглавяват от група бивши министри от правителството на Иван Костов. Това са Венцислав Върбанов (волейбол), Валентин Василев (ски), Богомил Бонев (конен спорт), Александър Праматарски (хандбал) и Марио Тагарински (лека атлетика). Поне на теория съществува възможност да не се обслужват навреме и коректно федерациите с парите от тотото. Траншовете се отпускат и с подписа на председателя на ДАМС. Във всяка спортна федерация обаче ситуацията е такава, че нуждите от тези средства са в точно определен момент, във връзка с дадено състезание или подготовка на национален отбор. Досега практиката бе да се преливат суми съобразно конкретните нужди на определен вид спорт. При политическия антагонизъм между настоящите и бившите управляващи обаче е много трудно да се допусне, че държавната агенция ще обслужва съвсем безкористно федерациите, които се ръководят от бивши министри от кабинета на Иван Костов, или че няма да бъде фаворизирана боксовата, където Лучано бе президент.

Постът на Върбанов се клати

Повечето от петте федерации, оглавявани от бивши министри, засега не са дали открита индикация, че смятат да се разделят със своите президенти, въпреки че вече не са на власт. Изключение прави волейболната, където се събират подписи за свикване на избори и най-вероятно ще бъде издигната кандидатурата на бившия национал Димо Тонев. Не се знае и какво ще стане на общото събрание на федерацията по ски в началото на октомври, чийто дневен ред не включва смяна на ръководството.

Висш чиновник от Спортната палата съобщи, че министрите са били полезни на своите федерации най-вече с положението си в държавната йерархия и умението да намират спонсори и средства. Във волейболната федерация например, а вероятно и в други, съществува практика, при която всеки от ръководството, осигурил спонсорски суми, получава 10 процента от тях като посредник.

Не е ясно обаче дали тези хора ще останат начело на федерациите. В българския спорт в момента се е оформила цяла каста от несменяеми чиновници, чиято единствена цел е да подбират ръководство според конюнктурата. Твърде възможно е сега те да се ориентират към новите властници.

Мутрите извън спорта, спортистите в политиката

Сега изниква въпросът защо Иван Костов вкара тези министри в управлението на спортните федерации? Афишираната цел бе да се изместят мутрите от този ресор и тя бе осъществена - в момента дори на федерацията на борците е президент най-изявеният състезател в този спорт Валентин Йорданов. Всъщност на някои места ставаше въпрос и за подмяна на неудобни личности - като например Емил Балев в ските, потомък на яркочервен род от Банско, или бившият ковчежник на "Мултигруп" Иво Христов в леката атлетика. Спортът обаче си остава удобно място както за развитие на прикрит личен бизнес, така и за контакти с електората от провинцията посредством стотиците хиляди спортни клубове. Ски-федерацията например е много апетитна хапка, особено ако е съчетана с президент, който е министър на търговията и туризма като Валентин Василев. Част от съоръженията по планините не са собственост на курортите и така на практика чрез превземането на федерацията се слага ръка и на лифтовете и влековете. Конният спорт, ръководен в момента от Богомил Бонев, също е един от най-луксозните и завърта хиляди долари. В България обаче федерацията няма собствени конезаводи и трябва да си плаща за животните по световните цени. Акцията по вкарване в националния отбор на чуждестранни граждани, близки до швейцарския милионер Цезар Люти - едър производител на минерална вода, обаче показа, че в този спорт също има достатъчно възможност за печалба.

И след като политиците уж изчистиха мутрите в спорта, дойде време спортистите да влязат в политиката. В момента народни представители в НДСВ са бившите шампионки по художествена гимнастика Мария Гигова и спортна стрелба Нонка Матова, а в БСП - Весела Лечева. Такива личности много рядко могат да се срещнат в който и да е западноевропейски парламент, но вършат отлична работа в предизборната кампания. Друг е въпросът дали са най-подходящи дори за работа в спорта, особено ако се касае за мениджърски умения. Матова и Лечева обаче бяха първите, които атакуваха от парламентарната трибуна Симон Спасов и бившето ръководство на ДАМС през август. Мария Гигова засега запазва тактично мълчание вероятно заради това, че нейното име е най-спряганото за бъдещ спортен министър при евентуално трансформиране на агенцията в министерство, което все още е твърде условно.

Сериозното навлизане на бивши и настоящи спортисти в политиката изглежда предстои в съвсем обозрими срокове. Ако се съди по изборните резултати, загубата на доверие към политиците и склонността към наказателен вот, съвсем естествено е масовият избирател да се ориентира и към подобни кандидатури. Може би затова спортист № 1 за 2000 г. Тереза Маринова беше ангажирана като рекламно лице в предизборната кампания на ОДС. Стигна се и до това, че в сряда 41 изявени наши спортисти и треньори, начело с Христо Стоичков, декларираха подкрепата си за Петър Стоянов в предстоящите президентски избори. Въпреки че поне на книга, идеите за чистота на спорта, в това число и професионалния, изключват смесването му с политиката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK