Георги Петканов: Обвиняемите за телефонгейт са няколко

Вероятно в продължение на цели седем години в телефонни централи е била инсталирана подслушвателна техника. От "Софийски телефонни и телеграфни съобщения" уточниха, че са инициатор на акцията по разкриването.

Министърът на вътрешните работи проф. Георги Петканов заяви в предаването "Екип 4" на БНТ, че става дума за подслушване от страна на частни лица, група от лица, които са подслушвали в продължение на един дълъг период от време, основно бизнесмени. Мрежата е прекъсната в края на месец януари тази година.

Според Петканов засега не може да бъдат обявени имена. Образувано е следствено дело, привлечени са няколко лица като обвиняеми. Предстои да бъдат привлечени и други. Обявяването на тези лица вероятно ще стане след като приключи следствието. Служителите от пощите не са знаели това нещо, но отделни лица, които са работили там, са знаели, уточни министърът.


По повод на промените в регионалните дирекции Петканов напомни, че досега е направил две смени - в РДВР Бургас и РДВР Благоевград. И двете смени са резултат от задълбочени и според мен обективни проверки, които бяха направени в тези две дирекции. По думите на вътрешния министър "колегата Пенев в Бургас пожела да се пенсионира. Това е неговото желание и това беше направено. А колегата в Благоевград пожела да продължи да работи, той е софиянец, семейството му е в София, пожела това да стане в София, т.е. да работи в София и беше назначен на работа в София, само че на по-ниска длъжност."

Помолен да коментира случая с Киро Японеца и реакцията на съдиите, Г. Петканов призна, че стиковка било със следствие, било с прокуратура или съд невинаги е налице и това пречи на работата. Той се стараел такава стиковка да има. Съображенията за упрек към съда са, че въпросното лице и тези, които са били заедно с него, са били достатъчно добре въоръжени. Между намереното оръжие има и два пистолета незаконни. Притежаването на незаконно оръжие, даже и само едно, е тежко престъпления по смисъла на чл.339 от Наказателния кодекс. В чл.152 от Наказателно-процесуалния кодекс са посочени две алтернативи, когато може да бъде наложена мярка "задържане под стража", алтернативно. Тогава, когато има опасност лицето да се укрие, първо, и второ, тогава, когато има опасност да извърши ново престъпление. Дълбоко убеждение за вътрешния министър е, че фактическата обстановка в случая дава достатъчно основания да се приеме, че въпросното лице или въпросните лица могат да извършат нови престъпления. Разсъжденията се основават на намереното огромно количество оръжие, в по-голямата си част с патрони в цевта. Намерено е незаконно оръжие. Намерени са 76 хиляди дойче марки. Всички или почти всички от тези лица по един или друг повод са били регистрирани за извършени тежки престъпления, някои от тях осъждани, трети, по отношение на които има следствени дела. Според Петканов втората хипотеза на чл.152 от НПК, а именно наличието на опасност да извърши ново престъпление е на лице. И затова министърът е убеден, че в този случай мярката за неотклонение трябва да бъде задържане.

По повод участието на Георги Петканов в Съвета на министрите на вътрешните работи на страните членки и кандидат-членки в Брюксел и поетите ангажименти от България, министърът заяви: "Въпросът за създаването на европейската зона за сигурност се свързва с трагичните събития от 11 септември. По този повод страните членки на Европейския съюз спешно на 20 и на 21 септември приеха два важни документа - мерки на Съвета за правосъдие и вътрешни работи за борба с тероризма, превенцията и на второ място заключение и план за действие на извънредния европейски съвет. Тук е важно да се отбележи, че тези мерки засягат не само страните членки, но и страните кандидатки за членство, към които спада и България. Т.е. тези мерки се отнасят и по отношение на нас. И това са различни мерки - законодателни, оперативни, мерки на сътрудничество и т.н. В тези два документа са взети много важни решения. Например дадена е дефиниция на понятието тероризъм. И освен това в отделните страни трябва да бъде създадена т.нар. европейска заповед за задържане, чрез която да се преодолее, която ще позволи да се преодолее сложната процедура по екстрадицията. Има мерки и в оперативен порядък, има мерки, свързани с международното сътрудничество, и т.н. От своя страна България е заявила и заяви на съвещанието своята позиция и своята готовност за работа във връзка със сътрудничеството в борбата с тероризма. Това основно нашата страна го прави на базата на двустранните и многостранните спогодби за полицейско сътрудничество. Ние имаме такива с редица страни. Поехме ангажименти, свързани с нормативните промени, които трябва да извършим, информационно сътрудничество и така нататък."

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK