Заместник-ректор на СУ е уволнен след обвинения срещу министър

Заместник-ректорите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Майя Пенчева и Димитър Топлийски са уволнени в петък по предложение на ректора Боян Биолчев.

Новите кандидатури за двата поста ще бъдат обсъдени и гласувани от академичния съвет на СУ на 17 октомври.

Доц. Майя Пенчева отговаряше за учебната и международната дейност. Преди месец тя обвини министъра на образованието Владимир Атанасов в пристрастност при оценяването на проектите за нови учебници. Пенчева заяви: "Това, на което ставаме свидетели, е използването на административна сила за защита на лични интереси." Вече бившият заместник-ректор по стопанската дейност доц. Димитър Топлийски също заподозря натиск за уволнението си. "Не приемам обвиненията на ректора, че съм имал пропуски в работата си. По-скоро става въпрос за лични предпочитания, а не за благото на университета. Вероятно съм попречил с нещо на интересите на Биолчев или на хора около него", заяви Топлийски. Миналата седмица той призова да се върне платеното обучение още от тази година, за да не фалира университетът. Предложението беше подкрепено от Пенчева. Официалният мотив на ректора на СУ за уволненията е, че се е променила ситуацията, в която университетът трябва да работи. Според проф. Биолчев заместниците му имали различни идеи за бъдещето на висшето образование и за алма матер.

Преподаватели от Софийския университет твърдят, че уволненията са политически заради обвиненията срещу образователния министър. За нов заместник-ректор се спряга деканът на Юридическия факултет проф. Дончо Хрусанов. Доскоро негов заместник беше вътрешният министър проф. Георги Петканов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK