Скандал с дублирани пенсионни заявления

"Ще заведа дело срещу "Алианц България холдинг", защото те са фалшифицирали подписа ми и са използвали личните ми данни, заяви на пресконференция в Добрич във вторник Валентина Борисова. Тя е избрала Пенсионноосигурителен фонд "Доверие", но впоследствие научила, че има подадено заявление и в ПОД "Алианц България".

По данни на директора на областния офис на фонда Даниела Маринова около 500 клиенти на "Доверие" са сигнализирали, че не са избирали друг фонд, но въпреки това са дублирани. За случая в Добрич ще бъдат сезирани прокуратурата и държавната агенция за осигурителен надзор, зарече се Маринова. Според нея около деветдесет на сто от избралите "Доверие" в добруджанската община Генерал Тошeво са дублирани с други фондове. Засегнатите от нелоялната конкуренция клиенти ще бъдат разпределени поравно между 8-те фонда, уточни Маринова. Според пресаташето на ПОК "Доверие" Асен Асенов една от причините за нарастване на големия брой на дублирани заявления е в приетата методика, според която те се разпределят поравно. По този начин се облагодетелствали малките фондове, при които и процентът на дублирани заявления е най-висок.

"Кои точно заявления са дублирани ще може да се види, едва след като всички фондове предадат заявленията си и те бъдат обработени от НОИ", коментира ситуацията регионалният директор на "Алианц България холдинг" Мария Иванова. Изпълнителният директор на дружеството София Христова също заяви, че едва ли може да се установи със сигурност кой фонд чии заявления е дублирал, преди да е налице официална информация. Според Христова проблем с дублираните заявления имат всички фондове, но причината за това е по-скоро в невъзможността да се контролира огромният брой осигурителни посредници.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK