Муравей Радев: Управлението на НДСВ не прилича на "ранния Костов"

Управлението на НДСВ не прилича на Костовото управление, твърди ескфинансовият министър Муравей Радев пред радио "Свободна Европа".

Да се прехвърлят всички отговорности на предишното управление е удобно, но не е почтено, а не е и вярно, кометира Муравей Радев стоте дни управление на правителството и обвивенията към предишното. Според него лесно е да се говори, че сегашното правителство наподобява "ранния Костов" според формулировката на БСП, но е трудно да се докаже. Като доказателство той предложи да сравни резултатите, които постигна предишното управление за 4 години, както и от първото полугодие на тази година със сегашните разчети. Според него финансовите параметри и състоянието на България, оставени в наследство, са ясни. Данните са в подробния отчет на Министерството на финансите, а те са почерпени от отчетите на БНБ и от националната статистика. Затова нека, който иска да вземе този отчет, да го прочете и ако има да спори по него, да заповяда. Всичко друго са празни приказки и евтин популизъм, каза Мураве Радев.

Кабинетът Костов завеща на своите приемници 330 млн.лв. излишък в държавния бюджет, а не дефицит. Това обяви бившият финансов министър и днес, цитиран от Дарик радио. Така Муравей Радев отхвърли обвиненията на вицепремиера Костадин Паскалев, че предишното правителство е превишило правата си и незаконно е изразходвало средства. Приходната част на бюджета за периода януари-юни е била преизпълнена с 8%, което е с 480 млн.лв., каза още ексфинансовият министър. Той на свой ред обвини сегашното правителство, че до този момент не е внесло в НС, пакетът с одобрените вчера данъчни промени. Депутатите трябваше да са наясно с тях преди да обсъждат бюджета, подчерта той. Според него това е свидетелство за това, че кабинетът не умее да управлява финансовите ресурси.

Попитан от радио "Свободна Европа" вчера как възприема констатацията на БСП, че управлението на НДСВ напомня модела на ранния Костов, ексфинансовият министър отговори, че това е лицемерие, което социалистите демонстрират не за първи път. За пример той посочи политическото им поведение по време на Беровото правителство, когато БСП управляваше, но не искаше да носи негативите на управлението си. Познатият сценарий с известното внушение, че Беров изпълнява програмата на СДС, е цинизъм, който обаче сега не може да подейства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK