Петър Стоянов извади по телевизията доклад на НСС за Богомил Бонев

Президентът Петър Стоянов извади доклад на специалните служби с гриф "Строго секретно" и даде на водещия да прочете пасажи, които уличават Богомил Бонев в облагодетелствуване на икономически субекти и натиск върху други по време на предизборния диспут, излъчен по Би Ти Ви.

"Моя е отговорността да покажа тази информация" - обясни Петър Стоянов, въпреки предупрежденията от водещия и гласове в публиката в НДК, че се прави сензация. "Когато казах Иване, кажи ги, имах предвид това", продължи той, размахвайки доклада. Експремиерът Костов се уплашил, според него, но ако го е бил направил, нямаше да се стигне дотук - крадецът да вика дръжте крадеца.

"На борбата с корупцията Богомил Бонев и трябва толкова, колкото на прилеп - слънчеви очила" - завърши президентът.


Богомил Бонев каза: "Не съм очаквал действащият президент да падне толкова ниско, че ще използва да чете фалшификации на спецслужбите, които той поръчваше".

"Има групировка, която се ползва с протекции на високо поставени политици и висши служители на държавната администрация и чрез Богомил Бонев успява да овладее ключов пост в управлението на страната". - бе цитирано в самото начало от доклада на Националната служба "Сигурност" от декември 1999 година. Името на групировката, написана в доклада, е заличено, уточни водещият Иво Инджев и продължи да чете, листата, подавани едно по едно от Петър Стоянов: "Посредством правомощията на МВР в закона по прилагане на репресивни действия министърът на вътрешните работи налага контрол и упражнява влияние в няколко основни области в икономиката, свързани в големи печалби и бързо обръщение на вложените средства а именно: телекомуникации и мултимедии, производство и търговия на акцизни и лицензирани стоки /цигари алкохол,кафе , СиДи/, търговия с оръжие и специална продукция, хазарт и развлекателен бизнес, тъй като съществува пряка зависимост. Към тази област трябва да се причислят и интересите на туризма.

Практически приближени на министър Бонев икономически структури се протежират чрез бездействие от страна на МВР при извършените от тях финансови митнически или криминални престъпления или чрез крути репресивни действия спрямо конкурентите им.

В други случаи срещу определени фирми и граждани се прилага директно изнудване - изисква се да заплатят определена сума, за да не им се създават проблеми от страна на органите на МВР.

Наред с това с подставени физически или юридически лица под закрилата на МВР се реализират финансовите интереси на близки до министър Бонев икономически субекти", продължи да чете Инджев. "Участниците във фирмите и организациите, които се ползват с протекции не винаги са свързани помежду си с някакъв признак", пише в доклада.

Документът на Националната служба "Сигурност" е с гриф "Строго секретно" и не подлежи на разпространение, поясни водещият на предаването Иво Инджев. Петър Стоянов подчерта, че поема цялата отговорност за огласяването на данните.

Докладът почива на оперативни данни, пише в предварителните бележки, прочете Иво Инджев. "Следва да се подчертае, че като цяло визираните по-долу лица, фирми и групировки не са били обект на разработка от Националната служба за сигурност по причини, които са изложени по-долу и за изготвянето на настоящия доклад не са използвани специфичните контраразузнавателни методи и средства за придобиване на информация" прочете Инджев от доклада.

"В чисто юридически аспект то е доказването и осъждането на корупционно действие по смисъла на НК във висшите властови ешелони и е свързано с практически трудно преодолими проблеми и трудно предсказуеми периоди от време, независимо от положителната политическа воля за това", пише в доклада.

"Това е манипулация" коментираха участници в диспута. "Докладът е написан без нито едно доказателство и позоваване на конкретен факт - той беше поръчан да бъде написан така, защото тогавашният министър на вътрешните работи беше неудобен на президента и на министър-председателя. Те искаха друг министър и си го намериха в лицето на Емануил Йорданов", заяви Бонев.

Богомил Бонев е първият от българските политици, който заигра в едно и също поле с българския бизнес, заяви Петър Стоянов. В него участваха 5 от 6-те кандидат-президенти. Отсъстваше единстевено Георги Първанов, канидат за държавен глава от Коалиция за България.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK