Преглед на печата – 12 ноември, понеделник

Всички всекидневници акцентират върху апатията на българите към президентските избори. "България не гласува", пише "Труд". Изданието информира още: "Печален рекорд - за първи път под 50% пред урните!". "Народът им удари плесница. 4,5 милиона не гласуваха", гласи заглавието на "Стандарт". "II тур - Стоянов срещу Първанов. 67% от електората на НДСВ не гласува за втори мандат на президента", съобщава "Демокрация". "Народът - за гъби. Демокрацията - на кино. Президент - на втори тур" е водещото заглавие на "Дума". "60% от избирателите наказаха политиците, служебен балотаж другата неделя. На 3 се разцепиха електоратите на НДСВ и ВМРО "Гергьовден", пише "Сега". "Апатия. Нов тур - Първанов срещу Стоянов" е челният материал на "Република". Вестник "Дневник" уточнява: "Четири милиона отказаха да гласуват".

"43% гласували, Стоянов и Първанов на балотаж. Рекордно ниска избирателна активност от 1989 година насам отчетоха социолозите и ЦИК", обобщава "Монитор".

"Труд"


"Над целокупната ни родна политика се изля леден електорален душ: повече от половин България отказа да гласува. Да сме ги настигнали вече американците, че да не ни пука кой е президент? Точно обратното.

Още по-страшно е обаче нещо друго: общият кандидат на двете най-мощни сили у нас, досегашният президент, който отчете един наистина успешен мандат, е на кантар с лидера на партията, дето на парламентарните избори не успя да събере и 18%.

Толкова сме напред с материала, че на нашата почва ще покълне най-сетен социалдемокрацията? Розови сънища.

Истината е по-жестока: първо, след якото предизборно замеряне с компромати единственото нещо, за което българинът не съжалява, е, че в училище са го карали да чете Алеко.

Така сам може да си направи извода, че и след сто години политиците му са останали на същата порода: байганьовски маскари.

И, второ, ако през лятото взорът беше обърнат към царя, с настъпването на зимата и тая надежда полека изтлява Право пропорционално на сметките за тока", гласи редакционният коментар на "Труд" със заглавие "Важно ли е кой е президент".

"Демокрация"

"Два пъти ще вършим работа, която можехме да сторим отведнъж. И да сложим край на лутанията, изпъстрили целия посттоталитарен период. И които клатеха държавния кораб - ту наляво, ту надясно или го поставяха в мъртъв застой. В началото на демократичното летоброене не подкрепихме истински реформатор като Хавел, а се полъгахме, че член на комунистическото политбюро може да е обединител на нацията. Ще съумеем ли най-сетне да заложим на разума, за да не свърнем отново от поетия спасителен път?", пита Атанас Свиленов от първа страница на "Демокрация.

В интервю пред вестника бившият вицепремиер Петър Жотев споделя: "В парламента направиха подарък на банкерите с нечиста съвест". ""Управляващото мнозинство наложи отпадането на наказанието за тези банкери, които раздават необезпечени кредити. Не смятам, че това е начинът. Създава се опасност в някаква степен да се повтори източването на банковата система от 1995-96 година. Тогава банкрутът на Минералбанк и Стопанска банка отключи една много тежка верига от фалити, когато в несъстоятелност се озоваха 15 банки. Тези фалити бяха поети от българския народ", припомня депутатът от ОДС.

"24 часа"

"А Иван и Жан тихо се смеят" е заглавието на анализа на Юри Велев. "Те създадоха две Българии. Само едната ще отиде до урните. От последните местни избори насам вестниците предупреждават политиците: слушайте внимателно мълчанието на негласуващите. Това са българите, докарани дотам, че дори когато се развали времето пак обвиняват "ония". А Костов, Виденов и други вождове тихо се смеят на очакваните и неочакваните последствия от делото им", пише Велев.

"24 часа" предлага и репортаж от мохамеданските села Сгояново, Бонево и Първан. "Политиците забравиха трите турски села, които носят фамилиите на кандидат-президент", е заглавието от 6-7-а страница на всекидневника.

"Сега"

"СДС и НДСВ скарани заради Петър Стоянов", разкрива "Сега". Двете формации взаимно са се обвинили за това, че действащият президент не е спечелил от раз. Столичният кмет Стефан Софиянски от своя страна посъветвал НДСВ до балотажа да изрази по-ясно подкрепата си за Петър Стоянов.

Вестникът публикува изказване на майката на Петър Стоянов - Стоянка: "Глутница кучета се нахвърли върху невинен и почтен човек". Родителите на Стоянов признават, че са съветвали Петър да се откаже от втори мандат.

"Стандарт"

"Хората показаха политическа умора", признава пред изданието шефът на ПГ на СДС Надежда Михайлова. "Очевидно има разочаровани очаквания, включително и от управлението, което в момента е в страната. Но аз съм убедена, че Петър Стоянов ще спечели на втория тур", казва бившият външен министър.

"БСП пак губи в големите градове", пише "Стандарт". Стоянов успя да запази преднина в големите градове, показаха предварителните резултати от социологическите агенции за разбивката по места. По първоначални данни Стоянов взима 40 на сто в Бургас, а Първанов - 35 на сто. Според Галъп интернешънъл във Варна действащият президент има 42,01%, а Първанов - 29,44%. БСЧИ пък даде 43,11% за Стоянов в морската столица и 23,99% за Първанов. Във Варна Бонев изостава от него само с 58 стотни".

"Готови сме да ви помагаме за членство в ЕС", казва в интервю пред "Стандарт" чешкият посланик Петр Докладал. "Разширяването на НАТО ще бъде в центъра на двустранните ни отношения", допълва Докладал и обещава, че Чешкият център в София няма да бъде закрит.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK