Класическата гимназия се подготвя за четвъртвековен юбилей

Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ" (НГДЕК), по-известна като Класическата, се подготвя да отбележи 25-та си годишнина. Директорът г-жа Гергина Тончева, която заема поста от основаването на училището, координира действията на инициативен комитет за честването.

Миналия петък и събота учителите от НГДЕК се събраха за трета поредна година на станалия вече традиционен семинар в Дома на учителя в Банкя. Темата на семинара, посветен на проблеми на гражданското образование, беше "Образование и психично здраве". Гост-лектор беше асистент Харалан Александров, социален антрополог от Новия български университет. Той сподели наблюденията си върху студенти и девиантни младежи, с които работи.

Директорът на 141-во училище Роман Димитров представи проекта "Утвърждаване на психично здраве в училище". В образователния пакет, подготвен от г-жа Гей Грей от Университета на Саутхемптън, са включени книга и видеофилм, запознаващи учениците с проблемите, с които училището се сблъсква. Отделните глави са посветени на: тийнейджърите, болестта и болногледачеството, загубата на близък човек, депресивността, малтретирането в училище. Г-н Димитров е координатор на международния проект "Училища, утвърждаващи здраве". В София проектът се провежда в учебни заведения на териториите на общините "Връбница" и "Надежда".

В събота сутринта учителите от Класическата гимназия дискутираха по методически обединения, като всяка група обособи мнения и предложения за конкретни проекти и дейности в бъдещата им дейност. След изключително полезните разисквания г-жа Тончева изрази задоволството си от полезната работа и обяви намерението си да се проведе още един семинар през пролетта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK