Около 30 хил. са зависимите от наркотици в столицата

Зависимите от упойващи в столицата са около 30 000, съобщи вчера директорът на Националния център по наркомании на съвместен семинар с охранителна фирма "Егида". Само 1025 зависими от наркотични вещества са постъпили миналата година за лечение в здравното заведение, а на метадонова програма в момента са около 250 души. По данни на центъра средната възраст на пристрастените мъже е 20-22 години, а на жените около 20 г. Три четвърти от наркоманите са мъже, а половината от всички зависими нямат завършено средно образование. В момента около 12.5 на сто от българите редовно употребяват наркотици, като тази стойност е равна на средноевропейската. Според Василев в цялата страна зависимите са около 50 хил.

Според статистиката на центъра тенденцията е към намаляване на средната възраст за първо приемане на наркотици, като, ако през 1995 г. тя е била 25 г., тази година вече е 18 години. Най-масово използваният наркотик е марихуаната, като той започва да се приема на 10-12 годишна възраст. Данните сочат, че 30% от учениците в 8-9 клас пушат канабис, а за горните класове процентът е значително по-висок. "През последните години у нас силно започват да навлизат кокаинът и всички видове синтетични наркотици", алармира Василев. Според него разпространението на тези опиати се е увеличило значително и на пазара на наркотици вече може да се намерят всички разновидности. 15 лв. струва хапче екстази, а амфетамините се търгуват по около 5-6 лв.

Тревожно е, че освен вноса от Холандия на пазара се продават все по-често и синтетични наркотици наше производство, заяви Василев. Това се обяснява с факта, че техните химически съставки са достъпни за почти всички фармацевти.

"Около 70 на сто от наркоманите у нас са носители на хепатит С", заяви още Василев. Според него лечението на това заболяване е много трудно и струва няколко хиляди долара. В момента обаче по-малко от половината от болните от хепатит наркомани се лекуват. Известно успокоение е фактът, че сред регистрираните 350 болни от СПИН в страната има само 9 жертви на интервенозно заразяване. Според медицинските данни в световен мащаб от чумата на века в средите на наркоманите се заразяват около 10-20 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK