Първанов напуска БСП преди клетвата

Георги Първанов обяви, че ще напусне БСП, малко преди да положи клетва като държавен глава. Соцлидерът обаче щял да запази партийната си книжка за спомен. Петър Стоянов също напусна партията, преди да встъпи в длъжност, припомниха от секретариата му.

Новоизбраният президент потвърди, че ще подаде оставка като депутат до няколко дни. Първанов уточни, че ще депозира молба за освобождаването му като народен представител най-късно днес. До редакционното приключване на броя искането не бе постъпило в деловодството на парламента. Ръководството на Народното събрание ще реши кога да подложи на гласуване оставката му.

На тържествена церемония в Народното събрание председателката на ЦИК Мария Павлова в сряда обяви окончателните резултати от изборите, според които двойката Първанов - Марин печели с 54.13 срещу 45.87% за Стоянов - Куцкова. Екземпляр от решението на ЦИК бе връчен на заместник-председателя на парламента Благовест Сендов. Новите президент и вицепрезидент - Георги Първанов и Ангел Марин, получиха удостоверения за избирането им. На тържеството присъстваха всички членове на ЦИК, председателят на Конституционния съд Христо Данов, патриарх Максим и главният мюфтия Селим Мехмед. По време на церемонията председателят на парламента Огнян Герджиков ръководеше пленарното заседание. В кулоарите плъзна слухът, че по настояване на ръководствата на СДС и НДСВ той не е уважил събитието. По-късно Герджиков изпрати поздравително писмо до Първанов.

На заседание в сряда вечер Изпълнителното бюро на БСП обсъди формулата, по която да се извърши изборът на новия председател. Според социалистите най-добрият вариант е отново да се събере 44-ият конгрес, тъй като за свикването на извънреден форум нямало технологично време. Повечето от червените депутати в сряда коментираха, че международният секретар на БСП Сергей Станишев ще бъде избраникът на Първанов за негов наследник.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK