Цветелин Кънчев се предаде

Първият осъден депутат Цветелин Кънчев се предаде в сряда, след като седмица се укриваше от правосъдието. Лидерът на "Евророма" вече е в Централния софийски затвор, предстои да бъде преместен в общежитие с облекчен режим в Кремиковци. Предположението, че той е изчаквал резултата от президентските избори, за да се яви за изпълнение на наказанието, може да се окаже вярно.

Върховният касационен съд потвърди преди седмица осъдителната присъда на Кънчев от шест години затвор за рекет и побои, която постанови председателят Софийския окръжен съд Нели Куцкова. Бившият депутат обяви публично, че присъдата му е следствие от подкрепата на "Евророма" за кандидат - президентската двойка на "Коалиция за България". Според данните на социологическите изследвания 74% от ромите са гласували за Парванов, който последен разговаря с Кънчев преди той да изчезне.

Кънчев вече е лежал в Софийския затвор, когато беше задържан по време на следствието. Тогава той направи опит за самоубийство, защото съкилийниците му го обиждали с "депутат". Той беше настанен в самостоятелна килия по заповед на тогавашния председател на парламента Соколов. Помещението специално беше боядисано в бяло, за да не се депресира арестантът. Кънчев се хранеше отделно от затворниците и всеки ден го преглеждаше лекар.


Преди дни адвокатът на Кънчев Георги Гатев обаче подаде молба за отлагане на наказанието му. Според закона това може да стане най-много за 6 месеца с разрешението на прокурор. Кънчев заявява в молбата си, че трябва да се грижи за съпругата си, която като научила, че мъжът й влиза в затвора, направила опит за самоубийство.

"Първанов е в твърде деликатна ситуация. От една страна той е длъжник на Кънчев, но от друга ако реши да го помилва, ще се дискредитира", каза в сряда Нели Куцкова. В отворено писмо до медиите преди седмица тя попита Първанов, тогава още кандидат за президент, дали ще помилва Кънчев, ако бъде избран, и поиска от него да се извини на съдебната власт, защото се съюзява с престъпник. Първанов отказа да коментира присъдата на Кънчев, но се дистанцира от личността му и заяви, че се е срещнал с него в качеството ме на лидер на силна ромска формация.

Също в сряда в Перник се състоя първата следизборна среща на новоизбрания президент. "Няма ли власт, която да дава пари и на нас". Кавър с този текст на известната песен "Кукла" на "Атлас" озвучаваше градския площад, докато хора на различна възраст чакаха победителя от изборите и техен съгражданин Георги Първанов. Той отново им обеща, че ще бъде "социален" президент и ще води "политика, обърната към хората с груби ръце, но нежни сърца, като пернишките миньори". Гражданството слушаше смълчано, а в края на речта избухнаха аплодисменти.

Георги Първанов първо посети кметството. Оттам пеша се насочи към площада, където беше посрещнат от мажоретки. Първанов говори за "младите красиви хора, които трябва да останат в България" и четвърт час след това се здрависваше и приемаше поздравления.

На площада се виеха опашки до скарите с пет хиляди безплатни кебапчета и четирите големи бъчви с вино и ракия. Разноските по почерпката за победата на Георги Първанов на изборите бяха поети от общината и местната организация на БСП. За празника бяха наети певица и оркестър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK