НОИ ще проверява пенсионери

Националният осигурителен институт ще провери всички удостоверения за пенсиониране след 1997 г. заради многото случаи на фалшифицирани документи. Целта е да се разкрият набралите неправомерно точки за пенсия и тези, които укриват доходи.

Това съобщи Миглена Талмазова, директор на НОИ в Добрич. В града са засечени фалшиви удостоверения за стаж на несъществуващи металурзи и миньори. Някои от документите са подпечатани от "Кремиковци". Подобни опити за измама са масови в столицата и в Смолян, каза Талмазова. От Добрич започна разплитането на вериги за теглене на данъчни кредити не само от Териториалната данъчна дирекция, но и от НОИ. По сигнал на директора на местен клон на СИБАНК са хванати седем фирми-фантоми, изтеглили 200 000 лева от хазната. Парите са източени във вид на отпуск по болест, семейни добавки и майчинство на имената на мъртви души.

Двадесет и девет процента от адвокатите в Добрич също са длъжници на осигурителния институт.Седемдесет и петима юристи са се осигурявали на минимална работна заплата и не са внесли разликата от декларирания в данъчната служба реален доход. Нарушителите ще бъдат санкционирани чрез адвокатската колегия, закани се директорът на НОИ в Добрич. Деветстотин фирми от региона са платили патентен данък, а нямат регистрация в НОИ и не са осигурявали работниците си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK