Съдия обвини прокуратурата за интригата около Костов

Прокурори нарушават Наказателно-процесуалния кодекс, като огласяват предварителни проверки, а за това се носи наказателна отговорност. Това заяви по БиТи Ви в неделя Румен Ненков, председател на Второ наказателно отделение във Върховния касационен съд.

Поводът беше информация в медиите, че главният прокурор Никола Филчев ще поиска от Народното събрание имунитета на бившия министър-председател Иван Костов, който сега е депутат. Костов щял да бъде разследван за приватизацията на "Булбанк", "Балкан" и несъстоялата се продажба на БТК. "Има такова нещо", съобщи говорителят на Филчев Николай Марков в четвъртък.

"Всеки, който извършва действия по разследване срещу лице с имунитет, извършва грубо нарушение на закона, и дори престъпление. Не може да бъде разследван бившият министър-председател, защото в момента е и депутат", обясни съдия Ненков.


В петък заместник-главният прокурор Христо Манчев каза пред БНТ, че може би в някоя друга прокуратура, извън касационната, има данни срещу Костов. Заместникът на Филчев не посмя да се ангажира с отговор ще бъде ли поискан имунитетът на бившия премиер. "Може като излезем от това студио, да се окаже, че главният прокурор вече го е поискал", оправда се Манчев. Той обаче съобщи, че ще бъдат разследвани бившите директори на Агенцията за приватизация Захари Желязков, Александър Съботинов и Веселин Благоев, както и 500 сделки, сключени от тях.

Следствието срещу Желязков за продажбата на авиокомпания "Балкан" вече било образувано. Той бил следствен и за приватизацията на хотел в Слънчев бряг. Готов е и обвинителният акт срещу бившия заместник-министър на промишлеността Марин Маринов за продажбата на "Електроника" - Петрич.

НПК забранява огласяването на предварителна проверка, защото тя може да започне по сигнал на всеки гражданин без доказателства, обясни съдия Ненков. Според него в момента се създавало впечатление, че прокуратурата е склонна да заиграе политически, за да постигне някаква друга своя цел.

Ненков заяви, че през последните години прокуратурата непрекъснато прави опити да измени НПК, като иска да обсеби повече власт. "Това е недопустимо, защото е несъвместимо с европейските стандарти. Започвам да си мисля, че има нещо като обещание, че това би могло да бъде постигнато срещу съответна престация", заяви съдията, като намекна, че прокуратурата изпълнява политически поръчки и разследва бившите управници, за да се хареса на новата власт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK