Отсрочката за неплатен ток става десет дни

Електроразпределителните дружества ще спират тока без предупреждение, ако абонатите забавят плащането на сметките с десет дни. Това предвиждат поправки в закона за енергетиката, които парламентарната енергийна комисия одобри за второ четене.

Досега дружествата даваха седмица за издължаването в касите. Комисията отхвърли предложението Димчо Димчев от НДСВ срокът да е две седмици. Абонатите ще могат да договарят резлични условия за плащането и да подписват допълнителни споразумения, ако не са съгласни с общите условия, предложени от компаниите. Да се ускори процедурата по събиране на дълговете от длъжните на топлофикация и енергоразпределение, предложи председателят на агенцията по енергетика Милко Ковачев. Той обясни, че подкрепата на този текст ще принуди дружествата да предлагат по-качествени услуги на абонатите.


Поправките, гласувани от енергийната комисия, предвиждат дружествата да изваждат изпълнителен лист от съда за събиране на вземанията срещу извлечение от сметката за ток. В момента по този начин действат само топлофикациите, но делата срещу длъжниците се точат с месеци.

Друга поправка в закона предвижда да се въведе трикомпонентна цена за парното, която включва стойността на инсталираната мощност, общите части и консумираната енергия. За първите два компонента ще плащат и абонати, които са се отказали от парно. Събрание на блока ще решава дали ще се плащат 10 или 30% от отопляемата площ на общите помещения в сгради с топлинно счетоводство и 10% при блокове без такова. "Топлофикация" ще може да спира парното на абонатите, ако те забавят плащането на сметките си повече от два месеца, реши комисията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK