Издадени са 5.5 млн. лични карти и 2.25 млн. паспорти

Направени са около 30 опита за получаване на нови документи за самоличност с помощта на фалшифицирани стари паспорти, съобщи на пресконференция в петък полковник Стоян Захариев, началник на направление "Документи за самоличност на българските граждани" при Дирекцията на Национална служба "Полиция". В края на кампанията от хората, които са си продали старите документи, ще се търси отговорност.

Слуховете за продължаване на кампанията за подмяна на личните документи не са верни, решени сме да я приключим в срока, посочен от Закона за българските документи за самоличност - до 31 декември 2001 г., каза Захариев.

Досега близо 80 на сто от българските граждани са си извадили лична карта, около 10 на сто са в чужбина, поради което не са подали документи, но няма проблем да го направят след като се завърнат, стана ясно на пресконференцията. Между 10 и 15 на сто все още не са подали искания за издаване на основния документ за самоличност. Последните няма да бъдат глобявани, ако ги подадат след 1 януари 2002 г., но ще имат проблеми със


социалните служби, с гражданската администрация, адвокатурата и нотариата, където се изисква представянето на нов документ.

По-особен е случаят с хората на възраст над 70 години, които законът не задължава да си вадят нови лични карти и могат да ползват старите "зелени" паспорти. Те ще трябва да получат документ за постоянен адрес от Службата по гражданска регистрация в общината, на територията на която живеят, за да го представят пред пенсионните власти и социалните служби, уточни полковник Захариев.

До 30 ноември 2001 г. са издадени 5 500 000 лични карти, 1 754 000 нови свидетелства за правоуправление и 2 254 000 нови задгранични паспорти, информира ДНСП.

Свидетелството за управление вече е документ за самоличност според закона, припомни подполковник Емил Тонев, експерт от Пътна полиция-КАТ при ДНСП. Глобата за шофьорите по пътищата, които не са го подменили до края на годината, ще варира между 20 и 150 лева. Санкцията ще се влияе от конкретния случай - грамотността, възрастта и имотното състояние на гражданина и ще се определя не от полицая на пътя, а от санкциониращия орган, посочи заместник-директорът на полицията полковник Павлин Димитров. Глобата ще е по-ниска, ако водачът на МПС представи документ, че е подал искане за смяна на книжката си преди края на 2001 г.

От издадените през 2000 г. общо 6 300 000 документа, 3 769 000 са лични карти. През 2001 г. рязко е спаднал броят на хората, които подават искане за смяната на документи. През януари са били издадени едва 132 000 лични карти, а през февруари 91 000. С наближаването на края на кампанията броят на подалите документи за получаване на лична карта нараства - през август те са били 114 000, през септември - 145 000, през октомври - 321 000 и през ноември - 321 000.

Технологичният капацитет за производство на документи за месец при пълно натоварване е 700 000 броя. Проверката показала, че през цялата 2001 г. системата е работила с една четвърт от възможностите си, поради незаинтересоваността на гражданите и въпреки създадената от МВР организация за приемане на документите от 7 до 21 часа всеки ден и дори в почивни дни.

Освен че имат права, гражданите имат и задължения към държавата, каза на пресконференцията Стоян Захариев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK