Недостроен язовир заплашва Кюстендил с наводнение

На близо 5 млн. лв. възлиза неразплатеното строителство, извършено през тази година на яз. "Кюстендил", съобщи изпълнителният директор на "Хидростроителство 2000 " АД - София, инж. Васил Попов. В това число 3.2 млн. лв. са собствени средства на фирмата, а около 2 млн. лв. не са й преведени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според ангажимента, поет от предишното правителство, през тази година за обекта трябваше да бъдат осигурени 9 млн. лв. През първото полугодие са предоставени 7.05 млн. лв., след което траншовете са прекратени. През юли строителното министерство уведомява изпълнителя "Хидростроителство 2000" АД, че спира финансирането на яз. "Кюстендил" след направени корекции в инвестиционната си програма.

Ако за следващата година министерството не предвиди пари за обекта, фирмата ще бъде принудена да прекрати работата си тук, което може да доведе до непредвидими и катастрофални последици. При по-обилни валежи през настоящия есенно-зимен сезон съществува реална заплаха от наводнение на голяма част от Кюстендил и близките села в района на недостроеното голямо хидротехническо съоръжение. Замразяването на обекта пък би било неизгодно от икономическа гледна точка, тъй като ще струва 20 млн. лв., а за довършване на язовира, който е наполовина изграден, ще трябват общо 60 млн. лв. При редовно финансиране водоемът може да бъде завършен до 2003 г., а след още две години ще може да се реализира целият проект, включително пречиствателната станция за питейна вода и водопроводната мрежа.


Строителството на яз. "Кюстендил" започва още през 1978 г. с цел разрешаване на острия проблем с недостига на питейна вода в общината. С оглед състоянието, в което се намира той, експерти многократно са препоръчвали на компетентните държавни институции да се вземат мерки за ускореното довършване на строителството. При това значителна част от направените инвестиционни разходи могат бързо да се възстановят чрез производство и продажба на електроенергия на база на излишния хидравличен напор, за което има разработки.

По проект след изграждането си язовир "Кюстендил" ще има общ завирен обем 15.20 млн. куб. м, височина на стената - 67.50 м, а залятата площ ще бъде 570 дка. От него ще могат да се подават до 800 литра вода в секунда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK