Адвокатът на царя нападна синдикатите

Адвокатът на Симеон Сакскобургготски Асен Ошанов нападна синдикатите в последното издание на предаването "Конфликти" по bTV, водено от Маргарита Михнева.

Ошанов попита какво става с боновите книжки на близо 90 хил. работници, които са членували в бившия приватазиционен фонд "Труд и капитал", който беше основан от КНСБ. Адвокатът твърди още, че лидерът на синдиката Желязко Христов участва в три борда на различни компанни.

Изявленията на Ошанов дойдоха два дни преди Петия редовен конгрес на КНСБ, който започва в сряда. На него трябва да бъде избран нов председател на профсъюза. Досега кандидатите за поста са трима - сегашният председател Желязко Христов, Асен Асенов, шеф на федерация "Металснаб" и Янка Такева, шеф на учителския синдикат.


Във вторник продължава и конгресът на Съюза на синдикатите в Обединение "Промяна" и Вторият конгрес на Обединение "Промяна". Съгласно устава на "Промяна" в рамките на обединението съществуват три съставни съюза - Синдикален, Граждански и Професионално-съсловен. Съюзът на синдикатите в Обединение "Промяна" е учреден и съдебно регистриран през пролетта на 1998 г. и сега изтича 3-годишния му мандат. Граждански съюз "Промяна" беше учреден през март 2001 г. Провеждането на двата конгреса се налага поради задължението, което въвежда новият Закон за юридическите лица с нестопанска цел неправителствените организации (в това число и синдикатите) да се пререгистрират. Втората приина е предстоящото преброяване за представителност на синдикатите. "Промяна" не са в тристранката, а стреежът им е да влязат в съвета.

На заседание Комисията по цени и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди правителствения проект за увеличение на цените на тока и парното. Социалните партньори ще дадат официалните си становища на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък. От КНСБ обаче заявиха, че искат от 1 януари заплатите в бюджетната сфера да се увеличат с 10% еднократно, за да компенсират нарастването на разходите. В бюджета вече е предвидено бюджетните плащания да се увеличат за 2002 г. два пъти, но по 5 на сто. "Ще настояваме увеличението на тока и парното през следващата година да бъде плавно и не повече от 10 %. Това трябва да бъде съпроводена от една подоходна стратегия и да се вземе предвид как новите цени ще се отразят върху доходите на населението", каза Недка Колева от КНСБ. Със заседанието в понеделник отпадна послдната юридическа пречка за узаконяване на увеличението на тока и парното.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK