Около 50 дискотеки в страната са затворени заради липса на сигурност

По заповед на вътрешния министър Георги Петканов в страната са проверени 2142 питейни и увеселителни заведения заради трагичният инцидент на 21 декември в дискотека "Индиго". Това съобщиха пред журналисти от Дирекцията на "Национална служба полиция".

В София са затворени общо 14 заведения, на второ място се нарежда Хасково, където запечатаните обекти са 12. Както сочат данните във всеки по-голям град има затворени минимум две дискотеки. В цялата страна са състаени общо 1544 предупредителни протокола и 168 полицейски разпореждания. Проверките са съвместни на служители от полицията, Пожарна и аварийна безопасност /ПАБ/, както и с представители на ХЕИ, Териториална данъчна дирекция /ТДД/, Дирекция "Национален строителен контрол" /ДНСК/ и териториалните общини.

Голяма част от затворените заведения са в нарушение на противопожарните изисквания, заяви полковник Кирил Войнов, директор на Националната пожарна. Задръстени са евакуационните коридори и липсват пожарогасители, неизправни са електрическите инсталации.


В София са проверени 146 питейни заведения и 47 дискотеки. Съставени са 32 акта, 193 предупредителни протокола и са издадени 63 полицейски разпореждания.

Сред затворените в столицата заведени са: дискотека "Дайтон" в ж.к. "Надежда", дискотека "Дива котка", на ул. "Днепър" 1, клуб "Ти амо", бул. "Витоша" 18, дискотека "Уест", бул. "Витоша" 1, Фолк-клуб "Файер", ул. "Г. С. Раковски" 127, дискотека "Трафик" в Студентски град и клуб "Стъргалото" на "Раковски" 17.

В резултат на проверките по линия на пожарна и аварийна безопасност в София е преустановена дейността на нощен клуб "Скрийм", ул. "Пиротска" 5, дискотека "Хавай", ул. "Рояк" 21, ресторант "Ти амо", бул. "Витоша" 18, коктейл-бар "Буги", ул. "К. Лулчев", клуб "Фаворит", ул. "Крайречна" 10 и други.

Както съобщи Кирил Войнов, директор на Национална служба пожарна и аварийна безопасност тази проверка не е първата. По заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов след пожар в хотел в "Симеоново" се проверяват хотели, детски градини, увеселителни заведения и седалките на всички стадиони.

От 20 дни се извършват проверки и на заведенията в подлезите, каза Войнов. Според него дискотека "Индиго" отговаря на всички изисквания за пожарна и аварийна безопасност, има пет изхода. Проверките не могат да се считат за окончателни, а резултатите са на база установеното към момента, каза Адриана Стоянова от ДНСК.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK