ДПС и НДСВ почетоха жертвите на преименуването

На 17-ата годишнина от първите протести срещу насилствената смяна на имената на турци и мохамедани от тоталитарния комунистически режим вътрешният министър Георги Петканов обяви готовността на МВР да съдейства за разкриване на престъпленията. На възпоминателния митинг и заупокойна мюсюлманска молитва (мевлит) в кърджалийското с. Могиляне 800 души почетоха и паметта на 17-месечното бебе Тюркян. То беше убито при засадата, която вътрешни войски и доброволни отряди организираха на 26 декември 1984 г.

Според Георги Петканов етническият модел в България е ефективен и не поражда конфликти както при балканските ни съседи.

На възпоминанието присъства и земеделският министър Мехмед Дикме, петимата депутати на ДПС от Кърджалийско.


МВР е готово да съдейства с каквото може за разкриване на престъпленията, извършени в средата на 80-те години, обяви в речта си министър Петканов. Извършителите на стопански престъпления ще бъдат предадени в съда, ангажира се Петканов.

Министър Дикме наблегна на прехраната на населението в района. Той изтъкна получаването на по-добри премии за тютюнопроизводителите, както и условията за алтернативна заетост, които се опитва да създаде земеделското ведомство.

Това е първото отбелязване на трагичните събития, на което присъстват двама министри и ръководител на вътрешното ведомство. Ахмед Доган не участва във възпоминанието "заради снега". Партията не бе представена и от заместник-председатели, което бе прието с възмущение от местните хора. Представители на БСП и СДС не са били поканени, заявиха организатори от областния съвет на ДПС в Кърджали. Възпоминателен митинг за 17-годишнината от протестите срещу асимилацията на етническите турци ще бъде организиран в Момчилград в четвъртък.

Същевременно в централата на ДПС обмислят как в първите дни на новата година да се отбележи 12-годишнината от учредяването на движението. Честването ще се проведе не на четвърти януари, а десетина дни по-късно в съвсем тесен партиен кръг, научи "Дневник". Най-вероятно на него ще бъдат поканени само членовете на централния съвет на ДПС и кметовете, излъчени от партията. На "Стамболийски" 45А обсъждат и възможността партийната сбирка да се проведе извън София.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK