Данъчните правят масирани проверки в София

131 нарушения на данъчното законодателство са установени за една седмица, 34 от тях - в София, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Инспекторите на отдел "Оперативен контрол" към Главна данъчна дирекция между 24 и 28 декември са проверявали основно търговци на цигари.

В столицата в събота са проверени 10 обекта, в които се търгува с цигари, при съвместна акция на данъчни инспектори от отдел "Оперативен контрол" при Териториална данъчна дирекция - София, и служители на Комисията по търговия и защита на потребителите. Констатирани са 5 нарушения. В 3 обекта са открити цигари без бандерол. На тези търговци, освен имуществена санкция, ще бъде наложена и крайната мярка - запечатване на обекта.


Петнадесет дискотеки и нощни клубове в София са проверени от служителите на отдел "Оперативен контрол" при

столичната данъчна дирекция на 27 и 28 декември. Данъчните органи контролирали дали входните билети са с необходимите защитни елементи съгласно Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, издават ли се касови бележки и дали заведенията притежават лиценз за търговия с акцизни стоки.

Проверка в над 200 склада за търговия на едро и дребно, магазини и фирми, извършващи междуградски и международни автобусни превози, е извършена от данъчните инспектори на ТДД - София, в периода 22-26 декември. Установени са 25 нарушения на данъчното законодателство.

При около 600 проверки в страната нарушения на Закона за акцизите са констатирани в 12 обекта, а за неиздаване на касови бележки са санкционирани 78 търговци. Тези търговски обекти са запечатани, а собствениците им ще бъдат лишени от правото да упражняват търговската си дейност. Проверяващите екипи са открили и 7 търговци, които осъществяват дейности, облагани с патентен данък, без да са декларирали това. Санкцията за това нарушение е двукратният данък за съответния вид дейност.

Министърът на финансите Милен Велчев разговаря в събота по телефона със Станислав Станев, директор на Териториалната данъчна дирекция - Шумен, жестоко нападнат в четвъртък, съобщи пресцентърът на финансовото министерство. Милен Велчев изразил загриженост за здравето на пострадалия и му пожелал бързо възстановяване, здраве и щастие през новата година. Министърът изразил увереност, че ще бъде направено всичко възможно да бъде заловен извършителят на престъплението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK