Община Пловдив дава на концесия имоти в Стария град

Къщите "Ламартин", Клиянти, Баянтовата къща, приемната на БНТ и още 47 сгради и терени в Стария град в Пловдив се подготвят за концесии и продажби. Имотите вече са включени в общ списък, който в момента се уточнява и обсъжда и ще бъде гледан на някоя от сесиите на общинския съвет, уточни зам.-кметът Недялко Генчев. Концепцията, както и програмата за управление на архитектурно-историческия резерват ще бъдат готови до месец. Идеята на общината е полуразрушените и пустеещи къщи и парцели в Стария град да бъдат възстановени и използвани като туристически обекти, заявиха от администрацията.

За концесия ще се предложат и приемната на община Пловдив на улица "Омуртаг", както и къщата, в която наемател е фондация "Бъдеще за България" на Елена Костова. Местният клон се ръководи от съпругата на бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски - Донка Гърневска. Не е ясна все още съдбата на къщите, които ползват Съюзът на българските журналисти и съседния на нея дом на Съюза на учените. В момента те са държавна собственост, но общината е направила постъпки пред Министерския съвет те да й бъдат прехвърлени. Ако общинският съвет разреши, около двадесетина от имотите, собственост на общината, ще бъдат продадени.

Градската управа има намерение да кандидатства за финансиране с програмата за Стария град и пред Европейския съюз. "Това е единственият начин да запазим историческото наследство и памет на града", заяви заместник-кметът Генчев. В края на януари кметът д-р Иван Чомаков заминава на посещение в Солун, където ще проведе серия от разговори с представители на гръцки фондации. Съседите са проявили готовност да подпомогнат финансово санирането и поддръжката на имоти в архитектурния резерват.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK