Прокуратурата разследва договора за паркинга на летище "София"

Софийска градска прокуратура започна предварителна проверка на условията за отдаване на паркинга пред летище "София" на Александър Сталийски-младши, син на бившия военен министър от правителството на Филип Димитров Александър Сталийски, съобщи източник от дружеството. Прокуратурата е изисквала решенията на съвета на директорите на аеропорта за отдаването на паркинга и тръжните документи. Сталийски-младши стопанисва паркинга на летището от 1995 г. насам.

Миналия четвъртък летището си върна фактическото владение на паркинга и приходи от 30 хил. лв. месечно, след като спечели делото в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. "Ще търсим документи дали е обявен търг за стопанисването на паркинга", каза пред "Дневник" изпълнителният директор на дружеството Стоян Пашкунов. Според изчисленията на Министерството на транспорта и съобщенията поне 1 млн. лв. е спечелил Александър Сталийски-младши. Заради участието му в дружеството за стопанисване на паркинга бившият министър на транспорта и съобщенията Антони Славински уволни Здравко Величков, тогавашен шеф на летището. В дружеството Величков участваше като физическо лице и се подписваше едновременно като възложител и изпълнител на договора.

Според различни източници интереси от стопанисването на паркинга имали високопоставени служители на Демократическата партия. "Летището ще стопанисва паркинга", твърди министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Засега остава неясно дали ще бъде обявен търг за избор на нова компания за стопанисването на паркинга по Закона за обществените поръчки и коя ще е тя.

Три паркинг-места за таксиметрови коли с гарантирана цена на превоза ще има пред зала "Пристигащи" на летището, съобщи още Пашкунов. Компанията ще бъде избрана след процедура по Закона за обществените поръчки. Според проектоусловията тя ще има право на офис в залата за пристигащи и три места в най-близката до външните стълби пътна лента. Цената на превоза също ще е условие за участие в процедурата, но тя няма да е твърда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK