Нови проверки в дискотеките в големите градове

Комисии от Гражданска защита, столичната пожарна, СДВР и районните администрации ще ревизират заведенията в София тази седмица. Дискотеки и нощни клубове ще бъдат проверени дали отговарят на изискванията на ХЕИ, на противопожарните правила за безопасност и за наличието на одобрени проекти за преустройство и строителство.

Столичният инспекторат ще проследи спазва ли се Наредбата за търговската дейност на столичната община, която изрично забранява продажбата на алкохол и цигари на деца до 16 години. Според документа те не могат да ходят в заведения без придружител след 23 ч през лятото и след 22 ч през зимата. Наредбата задължава собствениците и наемателите да осигурят поддържането на чистота и обществения ред в обекта и прилежащата му територия.

Пет бургаски дискотеки ще бъдат затворени заради неизпълнение на предписанията за безопасност, съобщиха от регионалната пожарна. Органите на реда са влезли в 117-те нощни заведения в морския град, а на собствениците им са издадени протоколи с предупреждения, казаха от полицията. Във Варна вече са запечатани 7 нощни клуба, а директорът на РДВР е предложен за наказание.


Според решение на междуведомствената комисия, сформирана след трагедията в "Индиго", деца под 14 години няма да бъдат допускани в дискотеките. Министерството на здравеопазването предложи мярката да бъде включена в националната програма за защита на здравето и безопасността на децата и младежите, която трябва да бъде готова до 25 януари.

Комисията обмисля предложението в личните карти на учениците да бъдат вписани имената на родителите им и телефон за връзка с тях. На заседание миналата седмица е обсъдено и затягане на пропускателния режим до училищата. Охраната на пространството около тях ще бъде поета от общините, а договорите с охранителите ще бъдат преразгледани.

Полицаи ще контролират продажбата на алкохол до училищата, съобщиха от комисията. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан поиска преразглеждане на Закона за закрила на детето и криминализиране на продажбата на алкохол на деца.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK