Адвокат ще съди МВР за инцидента в "Индиго"

Според съдии исковете на родителите са нереални

Адвокат Марин Марковски, който защитава интересите на родителите на седемте деца, които загинаха пред дискотека "Индиго", ще търси отговорност и обезщетение и от Министерството на вътрешните работи.

Това е шестата институция, която ще съдят семействата. Те ще предявят граждански искове от по 100 000 лв. срещу Държавната агенция за младежта и спорта, Студентска кооперация "Ялта", Столична община, Дирекцията по строителен контрол и ХЕИ.


Според Марковски законът за МВР задължава полицаите да осигуряват обществения ред по време на масови прояви, независимо дали са били уведомени от организаторите. Адвокатът твърди, че отговорността е най-вече на служителите на Четвърто РПУ, което следи за района на дискотеката.

Исковете ще бъдат по Закона за задълженията и договорите и всички, срещу които ще бъдат заведени, ще отговарят солидарно за щетите, които са нанесли на семействата на починалите деца. Марковски иска да бъде направена проверка и на столичното дружество "Енергоснабдяване", защото по време на инцидента уличните лампи около "Индиго" не са работели. "Тъмнината е създала чувство за анонимност и безнаказаност у децата, които са били най-отзад и са се блъскали", обясни юристът.

Няма шансове семействата да получат толкова голямо обезщетение, обясниха съдии. Според тях съдебната практика показа, че се присъждат суми не по-високи от 10-12 хил. лв. Преценката за размера е изцяло на съдията, който се ръководи от "болките, страданията и неудобствата, които са претърпели ищците".

Причината да се присъждат малки суми е, че у нас няма изграден държавен гаранционен фонд за обезщетяване на жертви на престъпления.

Родителите на Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлена Николова и Цветелина Ралчовска ще бъдат конституирани и като частни обвинители по наказателното дело.

ДАМС нае адвокат Румяна Филипова да защитава интересите на агенцията по случая. "Моето мнение е, че Марковски се опитва да манипулира и заблуждава общественото мнение и го насочва умишлено в друга посока", заяви пред "Дневник" председателят на ДАМС Васил Иванов. Той добави, че според адвокат Филипова законът позволява на наемодателя (ДАМС) право на регресен иск срещу наемателя (МК "Ялта"), в случай, че бъде осъден.

Иванов обясни, че договорът за наем с МК "Ялта" е прекратен едностранно на основание неизпълнение задълженията на наемателя - а именно, неизползване на имота по предназначение за спортна и младежка дейност - на 26 декември м. г. В официално писмо до министър Неждет Моллов Иванов е написал, че ДНСК - София, на 27 декември е извършила проверка на МК "Ялта". Констатираните нередности са отразени в протокол и ДАМС има възражения по него.

В офертата на МК "Ялта" за конкурса за стадион "Юнак" е посочено, че за охрана на обектите фирмата работи изключително с представители на МВР. В отговор на запитване на Иванов до Националната полиция ген. Васил Василев е посочил, че няма сключени договори за охрана на обекти на МК "Ялта" и няма правно основание за сключването на такива договори. По изключение за охраната на отделни мероприятия е търсено и получавано съдействието на СДВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK