Социолог съветва БСП да си смени името

БСП трябва да си смени името в най-скоро време. Предложението на социолога Кънчо Стойчев, отправено на среща в понеделник между ръководството на БСП с политолози и социолози, е скандализирало социалистическите лидери, научи "Дневник" от участник в дискусията. На "Позитано" 20 били поканени Найден Николов, имиджмейкър на Георги Първанов, Андрей Райчев, Живко Георгиев, Татяна Буруджиева и Юри Асланов. Те са анализирали политическата обстановка след президентските избори и бъдещето на левицата.

Необходимо е БСП да се прекръсти, за да символизира новия етап в развитието си, е било становището на Кънчо Стойчев. Новият председател на БСП Сергей Станишев обаче обяснил, че не възнамерява да инициира подобни промени, тъй като бил радетел на плавния преход.


Партията е в уникалния шанс да вземе властта, но преди това трябва да се формира качествено нов политически субект в лявото пространство, е другото заключение на политическите анализатори. Те са разговаряли със социалистическото ръководство и за предстоящото политическо и организационно обединение на партиите от съюз Нова левица. В него освен БСП влизат Българската социалдемократическа партия на Петър Агов, Обединеният блок на труда на Кръстьо Петков и политическо движение "Социалдемократи" на Николай Камов.

Интеграционната формула трябва да е ясна най-късно в началото на май. Тогава се свиква редовният конгрес на БСП, който ще приеме промени в устава. Те ще направят възможно обединението. Най-вероятно моделът ще бъде ясен още през февруари, тъй като на 23 и 24 социалдемократите на Камов ще имат Национална конференция, която също ще трябва да коригира партийния правилник.

Вариантите за изграждането на новата левица ще бъдат обсъдени в петък от лидерите на четирите формации. Вчера се състоя среща между ръководството на БСП и представители на ОБТ на Кръстьо Петков. Преди края на седмицата социалистите ще се консултират и с останалите коалиционни партньори. Във вторник Изпълнителното бюро на БСП ще бистри позицията си.

По време на срещата червените функционери обсъдили идеята за съюз на социалистите и социалдемократите, който да работи по примера на ранната гръцка ПАСОК. Столетницата, както и партньорите й вече са се отказали от възможността за създаването на конфедерация. Тази идея беше лансирана преди половин година от Кръстьо Петков.

Намерението за копиране на модела на гръцката левица не е ново. Предложението дойде още преди година от социалдемократите на Камов. "Моделът наподобява структурата на Европейската комисия, при който всяка партия изразява интересите на определена държава", обясни вчера националният координатор на ПДС Бойко Радоев. В него се предвижда създаването на съвет за координация, който да получи мандат от отделните партии за вземане на решения по определени политически въпроси, без да подлежат впоследствие на препотвърждаване от партийните ръководства. Именно тази практика блокираше досега работата на Нова левица. Формулата предвижда запазване на автономността на партиите в съюза. Той ще бъде отворен и за други леви политически сили, както и за граждански движения. Досега интерес за присъединяване са проявили "Алианс за социаллиберален прогрес" на Васил Велинов и Юри Асланов и "Нова социалдемократическа партия 1990" на Красимир Пухтев.

Кръстьо Петков и Петър Агов заявиха за "Дневник" в понеделник, че приемат този вариант на обединетие и на този етап той е най-рационалният. Според лидера на БСДП обаче това трябва да е преходна стъпка, която да подготви пълното политическо и организационно обединение на левите сили. "Надявам се след време да се слеем в една партия и тя да носи името БСДП, както беше в началото", изрази надежда той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK