Съветник на Живков и Виденов скочи срещу борда

"Президентът, министър-председателят и председателят на парламента да съдействат за създаването на експертна група от независими професионалисти, които да направят преценка на предимствата и недостатъците на валутния борд, както и от неговото по-нататъшно запазване." С това предложение приключи вчерашната пресконференция на професора от икономическия институт на БАН Иван Ангелов - бивш съветник на министър-председателя от времето на Живков - Георги Атанасов, а по-късно и на Жан Виденов. Лайтмотивът в представения от него доклад "Бъдещето на валутния съвет в България - поуки от аржентинската криза" е, че валутният борд е основната причина за кризата в южноамериканската държава и че същото ще се случи у нас. Ако правителството продължи да няма възможност за осъществяване на парична политика и безработицата остане все така висока, хората ще излязат на улицата, както стана сега в Аржентина, заплаши професорът. Според него българският борд навлиза в "деструктивен период" и е време да се помисли за "постепенното излизане от него", чрез въвеждане на първо време на пълзящ валутен курс. Това според Ангелов ще се стимулира износа и ще се ограничи дефицитът по текущата сметка на платежния баланс.

Помолени да коментират крайната теза, повечето от запитаните икономисти я определиха като "несериозна" и "опасна". Бордът действително поставя някои ограничения за икономиката, но дебатът трябва да се съсредоточи в това как в рамките на тази система да бъде постигнат по-висок растеж, а не дали да се отмени фиксираният курс, са повечето коментари.

"Убеден съм, че излизането от валутния борд не е възможно. То, дори да кажем - не е и позволено в рамките на стратегиите, които се обмислят за присъединяващите страни към Европейския съюз. Това не е трайно решение на нито един въпрос. Изобщо въпросът за излизане от борда или обсъждането на този проблем е един от факторите, които подкопават устоите на България, коментира пред радио "Свободна Европа" един от най-уважаваните български икономисти Румен Аврамов.


"В момента хората, така наречените експерти, които обичайно са се изказвали срещу борда, се изказват със "силата" на аргумента за аржентинската криза. Тоест със съпоставка на един случай, на един казус, който е различен от българския... Очаквам в момента всички, които досега са се обаждали против борда, сега да го направят с известно удовлетворение и злорадство от това, което става в Аржентина", допълва той. Според него истинската поука от случващото се в Аржентина е до какви последици ще доведе излизането на страната от паричния съвет.

"Паричният съвет в България задоволява напълно интересите на всички българи. Който оспорва това, трябва първо да докаже, че не защитава интересите само на определен кръг от хора, били те компании или отделни физически лица", коментира подуправителят на БНБ и шеф на управление "Емисионно" Мартин Заимов. Зам.-министърът на финансите Красимир Катев също смята, че е некоректно да се правят каквито и да било аналогии между България и Аржентина. "Според мен дълговите пазари оценяват абсолютно точно риска и проблемите на съответната страна. През последните седмици българските Брейди-облигации повишиха драстично стойността си, което означава, че инвеститорите не правят никакъв паралел с Аржентина и не виждат риск за валутния борд в страната", заяви още Катев.

"Картината, нарисувана от проф. Ангелов, е непълна и би трябвало да бъде допълнена, преди да се правят категорични изводи. Освен приликите трябва да се разгледат и различията между България и Аржентина", коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него по-голямо внимание заслужават аналогиите с бордовете на Естония и Литва, чиито икономики се развиват успешно и са в много по-голяма степен сравними с България.

Финансовите проблеми на Аржентина идват от загубата на доверие, коментира наскоро за "Дневник" бившият зам. финансов министър, сега икономист в Международния валутен фонд във Вашингтон Николай Георгиев. "Валутният борд е инструмент, който работи добре при спазване на определени условия - едни от тях са поддържане на нисък дефицит и предпазване от натрупване на прекалено много скъп дълг към частни кредитори. Ако нарушиш условията, ще се опариш", смята той.

Политическите сили имат консенсус за необходимостта от запазването на валутния борд до приемането на България в евросъюза, когато и да е то. Този ангажимент е изрично посочен и в програмите на управляващите, както и в писмото за намеренията, което правителството представи пред Международния валутен фонд.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK