Християните празнуват Ивановден

Днес е Ивановден. Християнската църква почита живота на свети Йоан Кръстител. На Богоявление той е кръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Според Евангелието Йоан бил братовчед на Исус, който се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Той проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Месията и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване на покаялите се Йоан ги кръщавал с вода. Той постоянно напомнял: "Ще дойде по-силен от мен, за когото не съм достоен дори да се наведа и да развържа връзките на обувките му. Аз кръщавам с вода, а той ще кръщава с Божи дух и огън".

Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на Ирод Антипа. Според народната традиция на този ден в зори християните донасят прясна студена вода и в нея потапят децата за здраве. Задължително на този ден има обредна къпане - поливане със студена вода на именяците: Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Йонка, Йонко, Жан, Жана.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK