В дискотеките чакат възрастна клиентела

Собственици на дискотеки в Пловдив са на мнение, че забраната да бъдат допускани деца без придружител няма да намалят печалбата им. Пловдивският кмет д-р Иван Чомаков забрани деца под 16 години да ходят в дискотека след 18 ч без придружител. За кафенета и сладкарници вечерният час е 21 ч. Заплахата е глоба от 200 до 500 лв. за собствениците при първо нарушение и отнемане на лиценз при второ.

"Не вярвам, че това ще ни докара загуби", смята управителят на "Калигула" Тони. Това е пловдивският аналог на софийския "Спартакус". "Заведенията бяха заприличали на детски градини", смята той, защото очаквал платежоспособната клиентела да се върне обратно в баровете.


Управителят на дискотека "Папараци" Ирена Шуманова е доволна от забраните. Там дори и да си над 19 години не те пускат без лична карта.

В "Гранд" в кв. "Капана" продължават да организират детски дискотеки. Проблеми не е имало, според бармана Жоро Гогев. Подобно е положението и в дискотека LZ в кв. "Кичюк Париж". Собствениците Литовойски твърдят, че за пет години през тях са минали всички звезди на естрадата и фолка и не е имало инциденти. Те приветстват вечерния час.

Над 250 полицаи проверяват питейните заведения в Пловдив и региона. Затворени са 11, в града е запечатана само дискотека "Бълборг". Тя няма авариен изход за клиенти.

РДВР-Пловдив предложи вечерен час - 21 ч през зимата и 22 ч през лятото, след съгласуване с училищните органи. Синдикатът на учителите към КТ "Подкрепа" обяви, че се включва в проверките. След тази "масова атака"

заведенията опустяха

Ограниченията предизвикаха недоволство сред учениците. Те са във ваканция до 21 януари и нямало къде да си прекарват времето. Вече почти няма заведение, в което да не им искат лични карти. "Няма лична карта, няма танци", предупреждава Николай Пашев, фейсконтрол в дискотека "Санто".

По около 30 посетители на вечер има русенската дискотека "Вива-2000". Четиристотин непълнолетни са били върнати след трагедията в "Индиго". "От Коледа досега са ни правени 9 проверки, целта им е на всяка цена да открият нарушение", оплаква се собственикът Емил Димитров. Накарали го да разшири врата за аварийния изход, която била широка 1.40 м, а трябвало да бъде 1.50 м.

Сто и две увеселителни заведения в Плевенска област са проверени от полицаи и пожарникари от 22 декември досега. Затворени са пет дискотеки.

"Дадоха ми един час да разчистя аварийния изход, който бях барикадирал с каси", каза собственик на заведение в жк "Сторгозия". От РДВР обещаха, че ще проверяват всяка вечер, докато не бъдат отстранени всички фактори, предразполагащи към инциденти.

Да се отворят дневни дискотеки

и в тях да не се сервира алкохол, настояват Татяна Стоименова и Васка Иванова, чиито деца са ученици. Родителите преди 20 години са се веселили в младежкия дом и негодуват, че сега забавлението на децата им се е превърнало в бизнес.

Трябва да се засили родителският контрол, защото от нас не зависи почти нищо - ако изгоним някой младеж, той ще отиде на друго място, разсъждава наемателят на две дискотеки в Добрич Петър Малджиев. Той е издал заповед да не се допускат деца под 16 г. Малджиев изчислява, че може да се печели дори само от левчето за вход и продадената кока-кола.

От местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни сега са подготвили предложение до централата в София границата на пълнолетието да се вдигне на 21 г. Трудно е да санкционираме съдържателите на дискотеки, защото не можем да докажем, че в чашата с кока-кола има алкохол, твърдят проверяващите. Местната ХЕИ не можела да извършва такива проби и те трябвало да се изпращат във варненска лаборатория.

Не е никакъв проблем да си купя дрога в дискотека

в Добрич, разкри 14-годишна. Пласьорите най-често са рейвъри. Сделките се правят извън заведението."

Заповед до кметовете на осемте общини и РДВР подписа вчера областният управител на Добрич Иван Иванов. Тя забранява допускането на деца под 18 години без придружител в заведенията след 21 ч.

Две са дискотеките в Хасковска област, които полицията запечата - димитровградската "Бакара" и хасковският бар "Ексклузив". Собствениците са глобени.

"Съсипаха ни от проверки - който мине проверява и иска рушвети. Градът е малък и печалбата е малка. С доходите не мога да построя нова сграда, нито да оборудвам сегашната според изискванията. Затова кърпим, каквото можем", сподели Фахредин Ахмед, собственик на бар в Крумовград. Контрира го Антония Величкова, учителка в Харманли: "Собствениците на заведения живеят с чувството, че са над закона. Полицията и прокуратурата трябва да проверят с какви пари са отворили баровете. В повечето случаи това са митничари и рекетьори, които сега узаконяват парите си. Подобни хора не мислят за безопасността на децата."

На концерт на Мишо Шамара в Латиноклуба в Интерхотел "България" в Бургас тълпата от деца така се е натискала, че ако не са били полицаите да ги избутат, са щели да изпочупят стъклата и да се изпонарежат, разказа очевидец.

Някои от училищата в Бургас са започнали вече сами да организират дискотеки. "Каним актьор, правим почерпка, танцуват. Става весело за по-малките деца. За по-големите да му мислят и родителите", разказаха педагози.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK