Полк. Георги Златков: Организаторите на концерти трябва да изискат полицейска охрана

Полк. Георги Златков е началник на Охранителна полиция към СДВР

Охранителна полиция има ли ангажимент към дискотеките?

- Ние действаме по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Нормативната уредба задължава организаторите на масови мероприятия да искат разрешение от Столичната община, което се съгласува с органите на полицията.


Дискотеките и концертите обаче реално не попадат под този закон. Така надзорната функция на полицията по отношение на организирането на големи мероприятия обикновено става чрез медиите. Вие ни известявате, че ще дойде еди кой си известен ди джей в страната и ние започваме да работим. Имаме организацията всички охранителни фирми (ние издаваме лицензите за тях) да ни известяват за ангажиментите си. Провеждаме разговори с ръководствата им, но не можем да ги задължим да ни съдействат. Така си правим програма за седмицата.

За всяко масово мероприятие ли е необходимо разрешение?

- Не. Различно е. Някои ни уведомяват пряко - чрез факс, други - чрез Столична община. Когато идват делегации на правителствено ниво, контактуваме с НСО. По отношение на дискотеките собствениците или управителят решават дали да ни уведомят. Абсолютно всичко, което става на територията на столицата, касае СДВР от гледна точка на осигуряване на реда. Ние обаче нямаме възможност да поставим охрана пред всяка дискотека, кино, пъб или ресторант.

Някога подаван ли е сигнал от "Индиго" или друга столична дискотека, че там ще се събират много хора и им е необходимо вашето съдействие?

- Не. Специално за случая не е подаван сигнал. А това дори не е било обикновена дискотека. Трябвало е да бъде концерт на рап изпълнители, което е по-опасно. Обособяват се различни групи, които влизат в конфликт. Организаторите е трябвало да изискат засилване на полицейската охрана.

Засилване предполага да е имало някаква охрана. Колко ваши служители имаше на мястото или около него?

- Имаше автопатрул, който обикаля територия с диаметър 2 км. Той е отреагирал първи, но не е можел да сигнализира по-рано, защото обстановката е била обичайна. Децата още са се събирали. Не очаквахме повече хора от друг път. Ако бяхме навреме там, щяхме да овладеем нещата. Но това зависи от желанието и добронамереността на самия собственик или управител. Той знае телефона на районния инспектор, вижда го всеки ден и може да му каже. Достатъчно е да знаем за проявата 5-10 минути по-рано. Проблемът е, че някой си е мълчал, като се е надявал, че и тази вечер ще мине така.

В офертата си арендаторът на стадион "Юнак" твърди, че работи с МВР. Вярно ли е това?

- Не. Ние работим с обществени организации. Към частните лица нямаме ангажименти. С МК "Ялта" досега не сме имали никакъв договор.

Но родителите ще съдят МВР.

- Това е лично виждане на техния адвокат. Ако организаторът не желае да ни уведоми за очаквания брой посетители, за възможните инциденти, ние нямаме основание да бъдем там. Никой нормативен документ не ни разрешава да застанем пред една дискотека и да започнем да спираме клиентите. Столична дирекция може да бъде подведена под отговорност като юридическо лице от страна на собствениците за пропуснати ползи. Собственикът може да каже: "Вие с вашето присъствие тази вечер спряхте 300 клиенти, от които аз щях да имам 10 хил. лв. чиста печалба." Ние можем да действаме само по сигнал за нарушаване на обществения ред - че се продават наркотици или има лица в нетрезво състояние. Тогава можем да направим проверка и без съгласието на собственика.

Съседи твърдяха, че са подавали сигнали много пъти преди фаталната вечер.

- Не сме получавали такива сигнали. Понякога се обаждат граждани, че нещо им пречи, но разрешителният режим, в който се определя работното време, се урежда от общинската администрация. Полицията няма контролни функции. С най-големите дискотеки като "Искейп" нямаме проблеми, защото те са наели охранителна фирма. Тя има ангажимент по отношение на автомобилите пред дискотеката и хората в нея. Ние сме в контакт с фирмата, тя е с лиценз за частна охранителна дейност. Директорът на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев издаде разпореждане за активна работа със собствениците и наемателите на дискотеки. Според инструкцията те могат да организират звена за самоохрана. Обикновено обаче за охрана се наемат местните бабаити. Това не е охрана.

Дискотеката не е инцидентна проява. Хората се събират там всяка седмица. Защо е необходимо да ви уведомяват допълнително?

- Ангажиментът на полицията е да отреагира. Ние сме изпълнителен орган. На денонощие горе-долу един автопатрул покрива от 5 до 15 сигнала за нарушаване на обществения ред, за нарушаване на нощната тишина. Наистина тези места се знаят. Районните инспектори правят точно това - обезпечават административното обслужване на гражданите. Дискотеката не е анонимна - знаем собствениците. Наблюдаваме мястото постоянно. Мероприятието обаче се води детска дискотека. Тя е от 19 до 23 часа. Спомняте си метеорологичните условия - обстановката беше доста тежка за столицата. Това трябваше да се предвиди. Самото спиране на децата на входа, това да ги пуснат по-късно означава тя да премине в нощна дискотека.

Непосредственият ангажимент на един организатор включва и това той да извести полицията. Ние нямаме по никакъв нормативен документ ангажименти по отношение на разрешителния режим на такива обекти. Ние имаме само сезираща функция. Предупреждаваме, при условие че има данни за извършено престъпление или тежко обществено нарушение.

Ваши ли бяха служителите, които пристигнаха първи пред "Индиго" в нощта на трагедията?

- Да. Те са действали по сигнал на гражданин, които се е обадил на тел. 166.

Как вървят проверките на дискотеките?

- От 2 до 8 януари извършихме общо 142 проверки на дискотеки, затворени са осем. Съставени са 15 акта на такива, които са скъсали лепенките, като клуб "Стъргало". Цялата полиция беше на работа по празниците.

Собствениците вече търсят ли помощта ви?

- На 25 декември имахме едно обаждане в дежурната част от собственик на дискотека на ул. "Леге", който беше заявил малко саркастично: "Аз съм собственикът на заведението. Тая вечер искам полицията да ми охранява дискотеката. Аз ще ги чакам на еди кой си ъгъл." Това звучи безотговорно и несериозно. Поканихме го да дойде да уточним какво е мероприятието. Поемането на отговорността трябва да бъде скрепено с документ. Той не дойде.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK