"Мобилтел" отново пита за по-ниски такси за честотите

Първият мобилен оператор "Мобилтел" отново постави въпроса за таксите, които се плащат за използване на честотите, на срещата между представители на новите собственици и премиера Симеон Сакскобургготски. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров преди заседанието на правителството в четвъртък, но не даде повече подробности.

В сряда Йозеф Таус и Мартин Шлаф пристигнаха в България за среща с премиера, на която присъстваха и вицепремиерите Николай Василев и Лидия Шулева и финансовият министър Милен Велчев.

През ноември миналата година Върховният административен съд отмени тарифите като незаконни, тъй като противоречат на конституцията, но след това правителството прие нова тарифа. Тогава министър Петров обяви, че таксите трябва да се определят според пазарния дял на операторите и обясни, че новата тарифа не е била съгласувана с транспортното министерство. Очаква се комисията за регулиране на съобщенията, която трябва да бъде създадена през февруари, да приеме нова тарифа.


"Цената на сделката засега е търговска тайна и ние не я знаем. Не съм сигурен, че тя някога ще бъде огласена", каза вицепремиерът Николай Василев.

Във вторник, след срещата на чуждите бизнесмени, юридическият съветник на "Мобилтел" Тодор Батков обяви пред "Дневник", че Таус и Шлаф са информирали премиера за стойността на сделката.

Според министъра на икономиката Василев срещата с новите собственици била от общ характер и на нея е представена акционерната структура на новия собственик на мобилния оператор. "Ние сме длъжни да ги поканим и да обърнем внимание на едни от най-големите инвеститори в България, тъй като "Мобилтел" е структуроопределяща компания за българската икономика, с добро бъдеще в един приоритетен за правителството отрасъл -телекомуникациите", отбеляза Василев.

Според финансовия министър Милен Велчев сделката е ефективна. "Парите са преведени по доверителна сметка, както ни увериха представителите на новите собственици", каза той. "Преди всичките пари да стигнат до продавача, трябва да бъде поискано разрешение за прехвърляне на собствеността от Държавната комисия по далекосъобщенията, което е направено", добави Велчев.

"Няма официално постъпило искане в ДКД от австрийския консорциум", коментира представител от ДКД.

------------------------------------------------

За закупуването на "Мобилтел" ще се създаде холдинг "Мобилтел холдинг ГмбХ". В него акционери с по 20% ще бъдат пет компании, две от които контролирани от бившия председател на Австрийската народна партия Йозеф Таус. По 20% ще притежават "Кордт унд партнер", австрийска финансова компания с управляващ съдружник Херберт Кордт, БАВАГ/ПСК - третата по големина банка в Австрия (собственост на "Байрише ландесбанк" и Австрийските профсъюзи) и "МС - Приватщифтунг" - семеен тръст на фамилията Шлаф.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK