БСП взима властта "под прицел"

За да се запази стабилността в държавата, са необходими сериозни промени в политиката и управлението на страната. Това обяви в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев по време на политическия семинар на левицата в Банско. Депутатите от "Коалиция за България" се събраха там, за да анализират политическата ситуация и да определят бъдещото си отношение към управляващите.

По същото време новият президент и досегашен лидер на БСП Георги Първанов обяви екипа, с който ще работи през следващите пет години на "Дондуков" 2.

"Коалиция за България" в най-скоро време ще поиска официално среща с премиера Симеон Сакскобургготски и парламентарното мнозинство, за да обсъди проблемите в управлението. Левицата обяви, че е недоволна от работата на изпълнителната власт. Парламентарното мнозинство и правителството провеждат "крайна в своя либерализъм политика, сходна с тази на СДС", а дневният ред на Народното събрание се разминавал с този на обществото, обясни след семинара в Банско новият лидер на партията Сергей Станишев.


Участниците официално отрекоха да са обсъждали конкретни промени в правителството. "Ремонтът на правителството е единственият шанс на премиера Сакскобургготски да се закрепи на власт", заяви по националното радио поканеният на семинара социолог Михаил Мирчев. Според него двукратно падналият рейтинг на НДСВ, буксуващата икономика, каращите се приятелски кръгове в правителството, свръхцентрализацията и задкулисната концентрация на власт в кабинета са част от симптомите на кризата и на необходимостта от радикална подмяна на възлови министри, а не смяна на треторазредни фигури.

Единствено двамата леви представители в кабинета - Костадин Паскалев и Димитър Калчев, получиха добри оценки от БСП. "Те доказаха, че са способни и добри администратори, предполагам, че не им е лесно, но смятам, че се стараят", не издържа на изкушението да ги похвали Станишев.

Левицата няма намерение да дестабилизира властта, тъй като страната ни няма ресурс да понесе нови сътресения, каза още председателят на БСП. През новия политически сезон обаче лявата коалиция ще се държи като ясна, аргументирана и отговорна опозиция. На практика това означава, че депутатите ще бъдат много по-агресивни и настъпателни към парламентарното мнозинство и правителството, обясни Румен Овчаров.

На въпрос готова ли е БСП за властта Сергей Станишев припомни известната вече партийна позиция, че на парламентарните избори през юни миналата година "Коалиция за България" е била много по-подготвена за управлението на страната, отколкото НДСВ.

По време на срещата си с премиера и депутатите от НДСВ социалистите ще поискат законодателната програма на правителството (каквато според заместник-председателя на лявата ПГ Любен Корнезов все още нямало) да бъде съгласувана с парламентарните групи на всичките политически сили. "Доверието към парламента е към критичния си минимум", заяви на свой ред заместник-председателят на лявата парламентарна група Любен Корнезов. За да се подобри дейността на Народното събрание, левицата ще поиска да се изработва месечна или двуседмична програма на парламента. Така всички политически сили щели да могат да се подготвят по-пълноценно за законодателния процес. Лявата парламентарна група ще използва всички правни механизми, за да подобри законотворчеството, каза още Корнезов. Няма да се поколебаем да атакуваме некачествени закони пред Конституционния съд, закани се Корнезов. Актовете и решенията на Министерския съвет също щели да бъдат внимателно анализирани и при необходимост атакувани пред Върховния административен съд.

На форума е бил обсъден и въпросът с превръщането на НДСВ в партия. Социологът от "АССА-М" Михаил Мирчев е изтъкнал, че това ще бъде формация от едноличен тип. Тя няма да се формира на идеологическа основа или на базата на общи ценности, а зад обединяващата фигура на един човек, казал Мирчев пред депутатите. Социологът анализирал и подготвяния устав на новата партия. Начинът, по който ще се избират ръководителите и ще се решават проблемите в ръководството, говори, че това ще бъде авторитарна партия, било неговото мнение. Пред "Дневник" лидерът на ОБТ Кръстьо Петков каза, че НДСВ прави грубата грешка на СДС, превръщайки се в партия сега. "Когато управляваш, не трябва да хвърляш енергията си в партийни въпроси, а да се съсредоточиш върху проблемите на хората", обясни той.

Предстои труден процес на хармонизация на българското с европейското законодателство, каза Георги Първанов, заклевайки се като президент на официална церемония в събота. Той добави, че на финала на този процес ще предложи на Народното събрание законопроект за изменение на конституцията, който да бъде естествен завършек на адаптацията на националното към европейското право.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK