Русия ни връща радиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй"

Русия ще върне у нас радиоактивни остатъци от отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", тъй като са опасни, съобщи БНР, цитирайки агенция "Интерфакс". През ноември и декември миналата година касети с отработено ядрено гориво от пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бяха изпратени в Русия за преработка. В събота руската агенция за ядрена безопасност "Госатомнадзор", след като инспектира всичките 6763 изложени на радиация части от реактори, струпани в завода в Железногорск, съобщи за 96 агрегата от АЕЦ "Козлодуй. Според шефа на сибирския клон на "Госатомнадзор" Валерий Денисов в агрегатите имало и "изгарящи абсорбатори", които технически не е трудно да бъдат отделени, но са потенциално опасни в случай, че се обработват като остаряло ядрено гориво. В края на миналата година Денисов заяви, че ведомството му може да забрани вноса на отработено гориво в Сибир, ако проверка на агенцията потвърди, че от България са внесени забранени компоненти. "Госатомнадзор" препоръчала тези съставки да бъдат отделени в България. Според Денисов българската пратка е вкарана за съхранение, а не за преработка.

"Не сме получили съобщение от руската страна за връщане на поглъщателите от реакторите", коментира енергийният министър Милко Ковачев пред "Дневник". Той обясни, че АЕЦ има разрешение от КИАЕМЦ и "Госатомнадзор" за връщането им заедно с касетите с отработеното ядрено гориво. Според него в момента само се вдига медиен шум. В понеделник вицепремиерът Николай Василев, който е на посещение в Москва, ще се срещне с министъра на атомната енергия на Русия Александър Румянцев и с министъра на енергетиката Игор Юсуфов, с които ще се обсъждат доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", обратното връщане на употребеното ядрено гориво и възможностите за бартерно разплащане на част от енергийните доставки.

Председателят на КИАЕМЦ Емил Вапирев заяви в неделя, че България има дългосрочен договор с Русия за връщането на отработеното ядрено гориво. Според него съществуват две възможности за преразглеждане на въпроса. Едната е договорът да бъде изпълнен, а другата е след определен период да бъдат върнати високорадиоактивни отпадъци за съхранение у нас. Изграждането на хранилище за сухо съхранение на отпадъците ще струва около 70 милиона евро и в скоро време ще бъде обявен международен търг, обясниха от енергийното министерство.


Заводът в Железногорск няма да може да преработва българската пратка, тъй като нито има лиценз за реакторите ВВЕР-1000, нито технологичен потенциал за подобна операция. Вестник "Известия" твърди, че комплексът с кодово име ТР-2 тепърва се строи, и то в постоянна криза за средства. Представители на руския клон на "Грийнпийс" са притеснени, че съгласно действащия договор условията за връщането в България на преработеното българско гориво трябва да бъдат определени в отделни договори между поръчителя и доставчика, подписани не по-късно от 10 години преди да започне връщането им към Балканите. В текста нищо не се казвало и за нискоактивните и средноактивните отпадъци, които остават след преработката. Според "Грийнпийс" от преработката на всеки тон ядрено гориво остават две хиляди тона течни отпадъци.

В сряда миналата седмица Думата отхвърли инициативата на двама депутати за парламентарно питане към премиера Михаил Касянов за вноса на горивото от "Козлодуй". В питането се твърдеше, че пратката е за близо 71 тона, от които тежките метали са малко над 40 тона. Вносителите Сергей Митрохин и Игор Артемиев търсеха отговор дали е правена държавна екоекспертиза, както и какво става със сделката около превоза, която била "с особено висок корупционен потенциал". В средата на декември подобно питане беше отправено и към Главния прокурор на Русия Владимир Устинов. В мотивите на вносителя Сергей Генералов се твърди, че "Госатомнадзор" е анулирал разрешението за железногорския завод да обслужва договора с "Козлодуй".

Битката около одобрения през 2001 г. закон за обработка на чуждестранно ядрено гориво в Русия беше сред най-ожесточените в руската Дума. Според в. "Московский комсомолец" точно този закон е изместил проектобюджета на държавата в неофициалната класация за това колко пари и имоти "подарява" Кремъл на депутатите, за да подкрепят неговите проекти. Вестникът твърди, че "цената" на прокарването на бюджета в долната камара на парламента е над 2 милиона долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK