Еврото извади парите от дюшеците и в Македония

Преминаването към евро е дало силен тласък на банковия сектор в някои бивши югославски републики и особено в Македония, писа в. "Файненшъл таймс" Само за последните два месеца 1 милиард DM са били извадени от дюшеците и са били внесени в банките или обърнати в евро. Генералният директор на "Комерсиална банка", третата по големина в страната, Хари Костов посочи, че само за ноември и декември депозитите й са се увеличили с над 200 милиона долара, а за първите две седмици на 2002 г. от банката са изтеглени 70 милиона евро. Подобни процеси са забелязани и в най-голямата македонска банка - "Стопанска банка".

За сравнение от 2 до 16 януари търговските банки в България и БНБ са обменили 25 558 милиона евро срещу валути от евро-зоната. Информацията беше дадена от главния касиер на БНБ Румян Чобанов. Продадените евробанкноти срещу левове от търговските банки са били за над 22.6 милиона евро и 380 000 евро - от БНБ.

От 2 януари досега стойността на купените евробанкноти срещу лева е за над 5.6 милиона евро в цялата банкова система. От тях закупените от търговските банки евробанкноти са за 5.619 милиона евро, а от БНБ - 18 000 евро.

Данните за 16 януари сочат, че търговските банки са купили евробанкноти срещу лева за 1.04 милиона евро, а БНБ - за 1000 евро. Продадените евробанкноти срещу лева в същия ден са за 1 милион и 119 000 евро, като от тях 1.98 милиона евро са обменени от търговските банки и 21 000 - от БНБ. Заменените евробанкноти срещу валути от евро-зоната на 16 януари са за 1.752 милиона евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK