Половината от проверените заради "Индиго" заведения са незаконни

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е затворила 198 дискотеки в цялата страна заради нарушения на изискванията към строежите за носимоспособност, устойчивост на конструкцията, пожарна безопасност и спазване на санитарно-хигиенните норми. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На нарушителите са съставени констативни актове за започване на административно производство и са издадени разпореждания за прекъсване на захранването им с ток, парно и вода. Проверките започнаха след заповеди на министъра на вътрешните работи Георги Петканов и на регионалното развитие Костадин Паскалев. Причината за масовите инспекции стана трагичния инцидент в дискотека "Индиго", при който на 21 декември загинаха седем ученици.

За месец регионалните дирекции за национален строителен контрол са проверили 1281 увеселителни търговски обекти, клубове и дискотеки в цялата страна. Осемстотин и четиридесет от тях са имали нужните разрешителни, а 441 са експлоатирани в нарушение на закона.

Най-много заведения са били посетени в област Благоевград - 111. В седемдесет и пет случая са открити липси на нужните разрешения за ползване. В София са проверени 81 обекта, като само десет от тях са имали всички необходими документи. Във Варна са инспектирани тридесет и седем заведения, като малко повече от половината са били напълно законни. В Бургас проверките са обхванали 37 търговски обекта, като сериозни нарушения са открити в деветнадесет случая. В Пловдив инспекторите са минали през 56 дискотеки и клубове, а нередности са намерени само в три случая. Отличници обаче са в Стара Загора, където само един от проверените 81 търговски обекта не е разполагал с всички нужни документи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK