Военни тренират по 10 часа на ден за Афганистан

Тридесет и един военнослужещи ще включва българският контингент в подкрепа на мисията "Сили за сигурност и поддръжка" на ООН в Афганистан. Те тренират усилено 6 дни в седмицата по 10 часа в базата на 38-и полк за ядрена, химическа и биологическа защита в Мусачево. Това съобщи в четвъртък зам.-началникът на Генералния щаб по операциите генерал-лейтенант Никола Колев, който ръководи подготовката на нашия контингент.

В окончателният състав на заминаващите за Афганистан няма жени. В мисията ще участват деветима офицери, 10 сержанта, 11 професионални войници и един цивилен. За командир бе определен подполковник Милко Бернер от инспекция "Контрол на въоръженията" към генщаба на армията. Подготовката им ще завърши до 15 февруари, а на следващия ден вероятно ще заминат. В момента военното министерство прави разчети за габарити и тегло при транспортирането на войниците, което със сигурност ще бъде със самолет, увери Милко Бернер. Наши лицензирани туроператорски фирми водят преговори за вида на машината, която ще превози контингента до Кабул.

По искане на ООН България ще участва в операцията в Афганистан с военнотранспортни цистерни и полева баня в рамките на британския контингент край Кабул. Банята ще осигурява хигиената на 1500 души от многонационалните сили. Нашите войници заминават на 3-месечна мисия но е възможно удължаване с още 3 месеца, в зависимост от финансирането, каза генерал Колев. Контингентът ще се намира на 15 км от летището в Кабул.


Според военните има рискове за живота и здравето на българската група. Там е натрупано огромно количество оръжие в Афганистан, 25 хиляди талибани са с неизвестно местонахождение. Опасна е и самата биологична среда. Подп. Милко Бернер увери, че всички заминаващи ще бъдат застраховани. Те ще носят подходяща за климатичните условия памучна униформа, ще бъдат въоръжени и ще имат каски, бронежилетки и противогази.

Командирът на българския контингент се притеснява и от изкушение от наркотиците в Афганистан, където бизнесът с опиати е основно препитание на голяма част от населението. В състава на групата са включени лекар и санитарен инструктор, а при по-тежки заболявания българите ще бъдат настанявани във френско-германска военно-полева болница.

Българите ще получават по 60 долара на ден плюс заплатите си за длъжност и звание, увеличени с 50 процента за риска. Те ще разполагат и с 20-минутна карта за телефон през сателит. Веднъж седмично контингентът ще получава и ще може да изпраща поща чрез специална кутия в министерство на отбраната.

-----------------------------------------

През февруари и март експерти от централата на НАТО и от Пентагона ще направят два основни прегледа на състоянието на армията ни, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров. В четвъртък правителството разреши обследванията. Еспертите ще обиколят военните поделения, за да се запознаят със състояните на въоръжението и подготовката на военнослужещите, обясниха от министерството. Ревизията ще послужи за съставяне на окончателния доклад пред централата на алианса и пред парламентите на страните-членки за хода на извършващата се военна реформа в България, посочи Свинаров.

---------------------------------------

Двама американски военни експерти ще правят оценка на управлението на отбранителните ни ресурси, за да установят степента на съвместимост на българския военен мениджмънт със системата на отбранително планиране на НАТО. Те ще проучват концепцията ни за национална сигурност, как се съставя и изпълнява военният бюджет, доставките на въображение, техника и имущество, взаимодействието на институциите и програмирането. Става дума за две обследвания, едното по линия на НАТО, другото на Пентагона, обясни министърът на отбраната Николай Свинаров. Двамата експерти ще съставят окончателния доклад за военната реформа у нас, който ще бъде предоставен на централата на НАТО в Брюксел и на парламентите на страните, членки на пакта, обясни министърът. Той добави, че оценката ще има пряко отношение към оформянето на позициите на натовските държави преди срещата през есента в Прага.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK