СЕМ се оттегли от спора в телевизията

Съветът за електронни медии в четвъртък проведе две срещи с редколегията на дирекция "Новини и актуални предавания" и временното ръководство на БНТ, но в крайна сметка не взе решение по проблемите в медиата.

Надзорниците единствено констатираха, че "има нарушение на комуникацията", но и "двете страни показват желание за диалог и ще търсят възможности за преодоляване на възникналите трудности и противоречия". При приемането на това становище против е гласувал Георги Лозанов, а Стефан Димитров се е въздържал. На пресконференция след срещите Лозанов заяви, че в БНТ има сериозни проблеми и изказа разочарование от това, че колегите му не са разгледали нарушенията на закона с предаванията "Актуално" и "Бяла книга". Той добави, че шефът на "Новини и актуални предавания" Нина Спасова е уволнена без законови основания. Според него са смущаващи изявленията на изпълняващия длъжността директор на БНТ Кирил Гоцев, че я е назначил под външен натиск, което също нарушавало закона.

Председателят на съвета Маргарита Пешева заяви, че СЕМ не е детективска агенция и случващото се в телевизията е трудовоправен проблем, който не е от компетенцията им. Мария Стефанова добави, че Спасова е уволнена, след като е взела управленски решения, без да уведоми редколегията, но не пожела да посочи конкретните случаи. Вече бившата директорка на новините Спасова отправи въпрос към Кирил Гоцев дали ще й бъде подновен другият договор като редактор в БНТ, който изтекъл в четвъртък. Гоцев каза, че това ще реши наследникът й Симеон Василев.

На излизане от пресконференцията Кирил Гоцев заяви, че от подобни безсмислени срещи в четвъртък не е успял да свърши "работа за един лев в телевизията".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK