Преглед на печата – 4 февруари, понеделник

"24 часа"

Водещото заглавие на всекидневника е "Според национално изследване на MBMD 146 депутати са в нелегалност". Само 94 от този парламент са познати на народа. Две трети на българите не могат да посочат името дори на един депутат. Един процент са ги търсили за решаване на обществен проблем, двойно повече - за личен. В списъка на депутатите, които заслужават да са в Народното събрание, начело е Надежда Михайлова.

"Юпитата май спорят кой да командва", казва Кирил Сакскобругготски в интервю пред "24 часа". Без сегашните тежки мерки може да стане като в Аржентина, смята царският син.


"Сега"

"Разследват Софиянски и за парите на здравната каса", е водещото заглавие на изданието. Софийска градска прокуратура е разпоредила проверка на договора между Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и БНБ за управлението на 600 млн. лв. от здравни осигуровки, натрупани в касата като резерв. Прокурорите са се самосезирали по публикация на "Сега" от 19 юли 2001 г. В статията шефът на Българския лекарския съюз Димитър Игнатов твърди, че парите са вложени в ценни книжа в Германия. Прокуратурата иска да знае вярно ли е това, има ли извършено престъпление по служба и кои са виновните длъжностни лица. Проверката е възложена на икономическа полиция на 29 януари 2002 г.

Шефът на УС на НЗОК Стефан Софиянски и тогавашният изпълнителен директор Бойко Пенков научиха за проверката от "Сега". Досега те не са били разпитвани по случая.

През май 2001 г. НЗОК подписа договор с БНБ за управлението на 600-те милиона лв., събрани от здравни осигуровки. Според документа националната банка трябва да вложи парите в държавни ценни книжа, които да носят лихва 4,5%. След изявленията на Димитър Игнатов, от пресцентъра на касата заявиха, че не знаят къде БНБ е инвестирала парите им. "Не е важно къде са парите, стига те да се управляват съгласно договора", коментираха тогава от БНБ и отказаха повече информация.

В неделя Софиянски и Пенков не можаха да си спомнят кой точно е подписал договора между НЗОК и БНБ.

"Нямам основания за притеснение, защото решението за сключването на договора бе взето единодушно от целия управителен съвет на касата", коментира Софиянски. "Имахме предложения от 5-6 банки, сред тях беше и Булбанк. Преценихме, че парите на здравната каса ще седят в националната банка. И аз изпитвам самочувствие, че не се плъзнахме по различни оферти", каза той. Другият вариант бил средствата да са в текуща сметка, но БНБ предложила по-изгодна лихва.

"Нито един от членовете на УС не е подписвал договор, защото това е оперативна работа. Нашето решение бе свободните пари на касата да бъдат в националната банка. Как БНБ ще оперира и каква доходност ще ни носят тези пари, това е въпрос на договор между изпълнителния директор и БНБ", каза още Софиянски.

В интервю пред "Сега" Иван Гарелов разкрива, че гърците са му наредили да пусне материалите срещу Кеворкян и добавя: "Ще реша в последния момент дали да се кандидатирам за шеф на БНТ, защото не желая да бъда фон на вече взето решение".

"Допреди този инцидент през миналата година, с Кеворк не сме имали никакви конфликти. Двамата постъпихме заедно в един и същи ден на работа в телевизията, работихме в една редакция и въпреки че имаме различни характери, имаше достатъчно поле за изява и за двама ни. По-късно пътищата ни се разделиха. По начало не съм съгласен с опита това да се представи като личен конфликт.

Конфликтът бе между Нова телевизия като институция, като собственици, като ръководство и Кеворк като представител на компания, която обжалваше лиценза, който ние бяхме получили. Аз освен директор на "Новини и актуални предавания", освен автор на предаване, имах и задължението да представлявам телевизията пред медиите. Именно в това си качество, по нареждане на собствениците от Гърция, аз трябваше да изложа някои тези, които ми бяха продиктувани, независимо от това дали ги одобрявам или не ги одобрявам. Включително тези, засягащи личността на Кеворк. С решение на ръководството в новините в продължение на три последователни дни бяха пускани материали, които евентуално трябваше да засегнат Кеворк. След тези три дни аз още един път се обърнах към ръководството в Атина, към собствениците и казах, че според мен тази кампания ще донесе негативи за нас. И кампанията бе прекратена", спомня си известният журналист.

Министърът на енергетиката Милко Ковачев казва пред "Сега": "Спирането на 1-и и 2-и блок в "Козлодуй" ще вдигне разходите ни". Все още цената на тока на дребно е по-ниска от тази на едро, добавя Ковачев.

На въпроса: "През 1999 г. смятахме, че всяка година по-ранно извеждане на ядрен блок от експлоатация, трябва да ни се обезщети с по 80 млн. долара. Сега този довод остава ли в сила?", той отговаря: "Има ясен показател - икономически обосновани разходи за производство на даден тип енергия. В момента те са съвсем отчетливи, защото дружествата са отделени, имат договори за изкупуване на енергия от тях към НЕК, има договори за продажба на енергия от НЕК към седемте електроразпределения. Когато сравняваш цените на отделните производители, ще видиш, че 10% от тока в България се произвеждат от 1 и 2 блок на АЕЦ. Той се произвежда при определена цена. Тези 10% трябва да бъдат заместени от някакъв друг източник. Тези мощности за нас са ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Варна".

"Монитор"

Вестникът публикува интервю с астрофизика д-р Борис Комитов, който прогнозира, че след 2005 година ни чакат 40 градуса под нулата. Световен дефицит на зърнени храни, упадък на туризма и спад на енергийната ефективност прогнозира учения.

В наскоро отпечатаната си книга "Циклите на Слънцето, климата и цивилизацията" Комитов твърди, че климатът на Земята зависи преди всичко от циклите на слънчевата активност.

"Слънчевата активност като процес е сложно явление, съставено от взаимодействието на множество квазициклични колебания. - обяснява астрофизикът. - Представете си например един оркестър, в който присъстват инструменти с най-различни честоти, които действат едновременно. Нещо подобно представлява слънчевата активност. Всички цикли действат едновременно и това, което наблюдаваме е сумарен ефект от сумарното действие на множество циклични колебания, като някои от тях са по-силни и постоянно действащи, относително по-устойчиви във времето. Другите - не толкова устойчиви във времето и не толкова силни. Това е, което може да се каже най-кратко за слънчевата активност, е, че с нея пряко или косвено са свързани природните процеси на Земята и другите планети от Слънчевата система. В частност поведението на земния климат, който е функция на слънчевата активност, също представлява такъв сложен полицикличен процес. Аз никога не съм вярвал на теорията за затоплянето на климата в резултат на антропогенната, на човешката дейност. Глобално затопляне на климата, много топъл климат, в края на 20 век като явление действително имаше, това е факт. Това е най-топлият климат от 800 години насам със сигурност".

"Демокрация"

"Весела Драганова лобира за колежи с неясна легитимност", пише "Демокрация".

Няколко месеца преди да се легализират, Колежът по икономика и бизнесадминистрация в Ботевград и пловдивският Земеделски колеж побързаха да заобиколят собственото си утвърждаване като школи, претендиращи, че обучават студенти по европейски стандарти. Миналия четвъртък, вместо да изчакат институционалната си акредитация в Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), двата колежа са подали документи за преобразуване в специализирани висши училища. Според тях това е пълна подмяна на Закона за висшето образование, защото получилите разрешение частни колежи и университети да обучават студенти могат да поддържат в продължение на години мнима легитимност. Освен това се нарушава и конкуренцията в битката за студенти, защото колежите издават дипломи за специалисти, а специализираните висши училища - за бакалаври. На всичкото отгоре се прибират и по-дълго време семестриални такси, защото срокът за обучение на специалисти е 3 г. и четири - за бакалавър.

Заобикалянето на закона се извършва с активното съдействие на Весела Драганова, депутатка от София-окръг в жълтата парламентарна група, съобщава "Демокрация". Лидерката на „Партията на българските жени" от месеци лобира за частните интереси на Ботевградското висше училище, известно повече като Българо-датски колеж АД, става ясно и от представения проект за преобразуване в НАОА. Освен декларации за намерения от холандска, датска и американска страна, без никакви финансови или други ангажименти за преподаватели и образователни програми, в папката с документи на ботевградския колеж се мъдри и становище в „защита на родния край", подписано от всички депутати на НДСВ и БСП от 26-и избирателен район София-окръг. Единственият народен представител, който не е подписал подсещащия ултимативен текст за пред НАОА кой стои зад колежа, е Анастасия Мозер, което също не е случайно. За сметка на това в „лобито" на ботевградското училище е включена и депутатката от НДСВ Христина Петрова, която е член на Комисията по образование и наука".

"Стандарт"

"Притискат "М-Тел" да плаща необосновано високи такси", казва пред всекидневника новият председател на Управителния съвет на компанията д-р Херберт Кордт и добавя: "Искаме да направим мобилния оператор най-добър в Европа".

Австрийската финансова компания "Кордт унд Партнер" с управляващ съдружник д-р Херберт Кордт е един от новите собственици на "МобилТел". Д-р Кордт е бивш член на Управителния съвет на Австрийска пощенска банка и на Хипоферайнц банк. Останалите акционери са "Мениджмънт тръст холдинг АГ", фамилен фонд на семейството на д-р Йозеф Таус, "БАВАК - ПСК" - третата по големина банка в Австрия, и "МС - Приват Щтивтунг" - семеен тръст на фамилията Шлаф.

На въпроса в какво състояние е наследин "Мобил-Тел", новият собственик отговаря: "Мобил-Тел" е много интересна компания и впечатлява с досегашните си забележителни постижения. Това особено се отнася до тези условия, в които на "Мобил-Тел" се е налагало да работи. Ние сме си поставили нови високи цели. Искаме да запазим мотивацията на хората, които работят прекрасно, и същевременно да подобрим състоянието на дружеството, което в момента е много добро. "Мобил-Тел" е много добре управлявана. Но вече са настъпили известни промени в обстоятелствата, които трябва да бъдат отчетени. Дълго време компанията е била единственият GSM оператор. Сега обаче имаме конкурент, а от правителството разбрахме, че имат намерение да издадат и трети лиценз".

Кордт разказва още, че новото ръководство на "Мобил-Тел" е решило да изведе България напред и да въведе UMTS - третото поколение в телекомуникациите. "GSM-те, с които разполагат всички сега, са второ поколение. UMTS бяха разработени, за да задоволят нуждите на най-напредничавите ни корпоративни клиенти за бързи връзки. Те са много по-обхватни, по-бързи и по-евтини. Затова и се обърнахме се към правителството и ги уведомихме какво искаме да направим. Според нас, ако България усвои и развие този UMTS стандарт, това много ще спомогне за подобряване както на икономиката й, така и за имиджа й зад граница. UMTS не биха могли да бъдат на национална основа. Ще бъдат базирани в София, Пловдив и Варна - там са седалищата на големите корпорации и там се чувства нуждата от тях. Транспортният министър Пламен Петров обаче ни каза, че засега страната няма нужда от UMTS.

Защото на него му се струвало, че ако ни продадат лиценз за UMTS, приходите нямало да бъдат достатъчно големи. И смята, че след една-две години цената на лиценза, която ще трябва да платим, ще бъде по-голяма. Опитах се да споря с г-н Петров, казах му, че бих разбирал", завършва австриецът.

"Дума"

"Ректор и братовчед на Екатерина Михайлова източват Минно-геоложкия университет", информира "Дума". Идеологът на схемата за източването е доц. Михаил Михайлов, който е първи братовчед на Екатерина Михайлова. Той помага през 2000 година на проф. Стоян Грудев да стане ректор.Новоизбраният ръководител на Минно-геоложкия университет се отплаща, като назначава Михайлов за управител на възстановената фирма "МГУ-инженеринг". Освен това вътрешна фифансова проверка в университета установява, че през май 2001 година от банковата сметка са изтеглени над 200 хил. Лева. Запознати са потвърдили пред "Дума", че парите са дадени на предизборния щаб на СДС. Във Финансово-счетоводния отдел на МГУ няма приходни документи за тази сума.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK