Столичната община премахва стълбищата от тротоарите

Всички съществуващи в момента стълби върху тротоарите да бъдат премахнати, предлага главният архитект на София Стоян Янев. Неговото искане ще бъде разгледано на сесия на Столичния общински съвет в четвъртък. В момента масова практика е магазини и заведения, които се намират в приземни и партерни етажи, да осигуряват достъп до входовете посредством изградени върху тротоарите стълби. За проблема общината е получила писмо от Дирекцията за национален строителен контрол, с което е поискано изясняване на ситуацията.

Главният архитект предлага премахването да се извърши в срок до три години. Отсрочката се налага поради невъзможността за узаконяване на съоръженията и големия брой на случаите, в които ще се наложи демонтирането на стълбите от тротоарите, мотивира се Янев.

От отредените за пешеходци площи трябва да бъдат махнати вкопаните и други стълби, които оставят по-малко от 1.20 метра между тях и уличното платно. Контролът върху изпълнението на решението на общинския съвет ще бъде възложен на Дирекция контрол по строителството към Столичната община. Столичният общински съвет ще възложи на районните кметове да сключат договори за наем за срока до премахването на стълбите. Наемът на квадратен метър ще зависи от това в кой район на столицата се намира търговският обект.


"В централната градска част и в някои райони на София действително функционират многобройни обекти, до които се осигурява достъп единствено чрез стълби, разположени върху тротоарите", признава главният архитект. Според новия Закон за устройство на територията и Закона за общинската собственост обаче строителството на такива съоръжения върху терени, собственост на кметствата, е недопустимо и неузаконяемо. Според нормативната уредба помещенията могат да се преустроят за търговски нужди само ако има самостоятелен достъп до тях. Ако подстъпът до тях се осигурява чрез незаконно преустройство обаче, то и целият обект се поставя извън закона или получава статут на временен.

"Тротоарите са публична общинска собственост и затова не могат части от тях да бъдат ползвани произволно", заяви и общинският съветник Борислав Борисов. Според Стоян Янев в голяма част от случаите районните общински администрации са сключили договори за наем за заетите от стълбищата площи, с което по принцип са признали временен характер на търговските обекти. "В същото време в някои случаи достъпът до помещенията е осигурен по такъв начин, че тротоарът изобщо не може да се ползва от пешеходците", констатира главният архитект. Общината обаче е длъжна да осигури на гражданите възможност за нормално ползване на тази част от улиците.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK